CSM îi acordă iertare lui Daniel Horodniceanu în urma incidentului cu polițiștii în trafic

CSM îi acordă iertare lui Daniel Horodniceanu în urma incidentului cu polițiștii în trafic

author
2 minutes, 15 seconds Read

CSM îi acordă iertare lui Daniel Horodniceanu în urma incidentului cu polițiștii în trafic

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să îi acorde iertare procurorului Daniel Horodniceanu în urma incidentului cu polițiștii în trafic. Vicepreședintele instituției a făcut scandal și a avut un dialog halucinant cu echipajul de poliție, însă Secţia pentru procurori în materie disciplinară a respins acțiunea exercitată de Inspecţia Judiciară în acest caz.

Decizia CSM nu este definitivă

Decizia de respingere a acțiunii disciplinare nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Abaterile disciplinare ale procurorului Daniel Horodniceanu

Pe 27 iunie, Inspecţia Judiciară a anunțat că a exercitat acțiunea disciplinară faţă de procurorul Daniel Horodniceanu pentru săvârșirea unor abateri disciplinare. Inspectorii au constatat că procurorul a avut un comportament inadecvat în trafic, adresându-se pe un ton superior și manifestând o atitudine agresivă și intimidantă față de agenții de poliție. Această conduita a pus interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să-l aibă un magistrat în public.

Declinarea calității și amenințările procurorului

Inspectorii au mai constatat că procurorul Horodniceanu și-a declarat repetat calitatea de procuror și a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție. El a sugerat că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil în afara cadrelor legale. Această conduita constituie o abatere disciplinară conform Legii 303/2022.

Detalii despre incidentul din trafic

În mai 2023, Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de polițiștii dintr-o comună din judeţul Iaşi pentru că nu a semnalizat o depășire. Conform unei înregistrări video apărute în spațiul public, procurorul și-a exprimat superioritatea față de polițiști și le-a spus că îi va contacta pe superiorii lor. A pretins că este procuror-șef de la Crimă Organizată și i-a întrebat pe polițiști dacă nu îl cunosc.

Reacția lui Daniel Horodniceanu

După apariția filmării în spațiul public, Daniel Horodniceanu a susținut că nu a încălcat nicio normă rutieră și că întreaga situație a fost pusă la cale de cei doi polițiști care l-ar fi cunoscut. A negat acuzațiile de comportament inadecvat și a menționat că este procuror de 25 de ani, având chiar o discuție cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru majorarea salariilor polițiștilor cu 15%.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: