Majorare pensii: Anunț pentru pensionari.

Majorare pensii: Anunț pentru pensionari.

author
2 minutes, 39 seconds Read

Majorare pensii: Anunț pentru pensionari

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că majorarea pensiilor intră în linie dreaptă, conform noii legi a pensiilor care a fost promulgată. Începând din luna ianuarie, pensionarii vor primi pensiile majorate cu rata inflației, iar pensiile mai mici vor crește mai mult decât cele mari.

Majorarea pensiilor a fost promisă de mult timp

Cu apropierea anului electoral, promisiunile de majorare a pensiilor au început deja să apară, mai ales după promulgarea noii legi a pensiilor de către președintele Klaus Iohannis. Premierul Marcel Ciolacu a explicat că această lege va corecta 99% dintre inechitățile existente în sistemul de pensii.

Pensiile vor fi majorate începând din ianuarie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că noua lege a pensiilor va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie. Primul lucru care se va aplica este indexarea cu rata inflației, care este de 13,8%. Până la data de 1 septembrie, se vor face recalculări pentru pensiile existente. În acest sens, au avut loc întâlniri între doamna ministru și reprezentanți sindicali pentru a discuta despre reorganizarea Ministerului Muncii, salarii și recalculări. Plățile conform recalculărilor vor începe să se facă începând cu data de 1 septembrie.

Ministrul Muncii susține majorarea pensiilor

Ministrul Muncii, Simona Bucură-Oprescu, a subliniat că majorarea pensiilor cu rata inflației era deja prevăzută în actuala lege a pensiilor. Noutatea adusă de noua lege este obligativitatea ca în fiecare an guvernul să majoreze pensiile în luna ianuarie. Ministrul a asigurat că există bani și că guvernul este serios în acest sens. Impactul suplimentar cu recalcularea este de 0,6% din PIB, iar obiectivul Ministerului Finanțelor este să fie prudent. Ministrul a promis românilor că anul viitor vor avea pensii mai bune.

Noua lege a pensiilor va proteja drepturile pensionarilor

Ministrul Muncii a explicat că noua lege a pensiilor va proteja drepturile pensionarilor. Aceasta menține grupele speciale de muncă pentru cei care au făcut parte din ele pe vechea lege. De asemenea, drepturile celor care au plătit la BASS (Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat) nu vor fi afectate. Ministrul a subliniat că analiza a ținut cont și de bolile declarate de angajatori, astfel că condițiile de muncă vor fi menținute acolo unde există o analiză validă.

Noua lege a pensiilor va fi implementată fără etapizare

Ministrul Muncii a afirmat că noua lege a pensiilor va fi pusă în aplicare exact așa cum este, fără etapizare. Începând din luna septembrie, pensiile vor fi recalculate și taloanele cu pensiile majorate vor fi distribuite pensionarilor. Pe taloane vor fi afișate punctele de contributivitate, de stabilitate și pentru perioadele asimilate. Ministrul a asigurat că majoritatea pensionarilor vor avea pensii mai bune, iar nicio pensie nu va scădea.

Vârsta de pensionare nu va crește

Ministrul Muncii a declarat că creșterea vârstei de pensionare este un mecanism care depinde de speranța de viață. În prezent, speranța de viață în România este de 70,4 ani pentru bărbați și 78 de ani pentru femei. Probabilitatea ca vârsta de pensionare să crească este foarte mică.

Te-ar putea interesa si: