România: 35 milioane doze vaccin COVID; comandă 80 milioane.

România: 35 milioane doze vaccin COVID; comandă 80 milioane.

author
2 minutes, 9 seconds Read

România primește 35 de milioane de doze de vaccin COVID-19

România a primit un număr de 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform declarațiilor făcute de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Această cantitate face parte dintr-o comandă totală de aproximativ 80 de milioane de doze, plasată de autoritățile române.

Există 10 milioane de doze care vor fi distruse

Din cele 35 de milioane de doze primite, aproximativ 10 milioane au fost distruse sau urmează să fie distruse, deoarece acestea au expirat. Cu toate acestea, mai există încă două milioane de doze care sunt în termen de valabilitate și vor fi utilizate în unitățile sanitare. De asemenea, această cantitate va fi completată cu încă 1,2 milioane de doze ale vaccinului în formula actuală.

Cheltuielile pentru distrugerea dozelor nu sunt foarte mari

Ministrul Sănătății a menționat că cheltuielile pentru distrugerea acestor doze nu sunt foarte mari, probabil fiind de ordinul sutelor de mii de euro. România a plătit în total 2,5 miliarde de lei pentru aceste vaccinuri și au fost contractate încă multe doze care nu au fost solicitate.

Discuții în curs pentru găsirea unei soluții

Autoritățile române au avut discuții separate cu fiecare dintre producătorii de vaccinuri pentru a găsi o soluție privind dozele contractate. Unul dintre producători nu va mai furniza dozele contractate, iar cu ceilalți producători se continuă discuțiile pentru a găsi o soluție. Suma pentru aproximativ 45 de milioane de doze de vaccin este considerată mare, iar autoritățile caută o rezolvare.

Achiziția de vaccinuri în România

Ministrul Sănătății a dezvăluit că aceste doze de vaccinuri împotriva COVID-19 nu au fost încă plătite. Există o notificare periodică din partea Comisiei Europene, prin care un stat trebuie să opteze în termen de cinci zile dacă dorește tranșa respectivă de vaccin sau nu. Cu toate acestea, există un dosar penal în derulare legat de achiziția de vaccinuri, iar ministrul nu poate face comentarii.

Rata scăzută de vaccinare în Statele Unite

În Statele Unite, rata de vaccinare cu seruri anti-COVID-19 actualizate este mai mică decât s-a așteptat. Până pe 4 noiembrie, doar 14% dintre adulții americani au primit un astfel de vaccin. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a atras atenția că COVID-19 continuă să fie o cauză importantă de spitalizări și decese, în special în rândul adulților vârstnici și al persoanelor cu afecțiuni preexistente.

Te-ar putea interesa si: