Rejudecarea dosarului finanțării campaniei electorale Udrea-Băsescu din 2009

Rejudecarea dosarului finanțării campaniei electorale Udrea-Băsescu din 2009

author
2 minutes, 14 seconds Read

Rejudecarea dosarului finanțării campaniei electorale Udrea-Băsescu din 2009

În urma unui recurs în casație declarat de DNA împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis solicitarea și a hotărât că Elena Udrea și Ioana Băsescu trebuie să fie judecate în acest caz. Procesul va începe pe 22 noiembrie.

Procesul finanțării ilegale a campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009 continuă

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au utilizat calea extraordinară de atac pentru a contesta decizia anterioară și au reușit să obțină admiterea recursului în casație de către ÎCCJ. Astfel, Elena Udrea și Ioana Băsescu nu vor scăpa de acuzațiile conform cărora au încălcat legea în 2009, atunci când au colectat fonduri pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. Judecarea recursului în casație poate începe acum.

Decizia ÎCCJ

În încheierea sa, ÎCCJ a menționat că admite cererea de recurs în casație formulată de către DNA împotriva deciziei anterioare și trimite cauza în vederea judecării la completul C8, format din 3 judecători. Termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 22 noiembrie 2023. Părțile implicate vor fi citate și apărătorii lor vor fi notificați. Decizia instanței este definitivă.

Antecedentele dosarului

În dosarul finanțării ilegale a campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009, Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani. Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani.

Procurorii susțin că Elena Udrea ar fi fost intermediarul între persoanele care obțineau banii ilegal și prestatorii de servicii legate de campanie. Ioana Băsescu este acuzată de complicitate la delapidare și spălare de bani.

Reevaluarea deciziei anterioare

După cinci luni de deliberări, pe 11 iulie 2023, ÎCCJ a anunțat că procesul penal încetează întrucât faptele s-au prescris. Cu toate acestea, instanța a menținut obligația inculpaților Ioan Silviu Wagner și Ioana Băsescu de a plăti suma de 119.000 de lei către partea civilă S.C. Oil Terminal S.A., precum și confiscarea specială a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și 305.118 lei de la Elena Udrea. De asemenea, măsurile asigurătorii dispuse în cauză au fost menținute.

Acum, datorită perseverenței DNA, procesul a fost repus pe rol, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 22 noiembrie.

Te-ar putea interesa si: