Cutremur în Gorj: Un nou seism în România

Cutremur în Gorj: Un nou seism în România

author
1 minute, 35 seconds Read

Cutremur în Gorj: Un nou seism în România

Un nou cutremur a avut loc în România, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul s-a produs în județul Gorj, la o adâncime de 10,6 kilometri și a avut o magnitudine de 2,4 grade pe scara Richter. Evenimentul s-a înregistrat la ora 04.33.

Cutremur în România

Potrivit informațiilor furnizate de INFP, epicentrul cutremurului a fost localizat la 18 km nord-vest de Târgu Jiu, 66 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 68 km sud de Hunedoara, 83 km sud de Deva și 95 km est de Reșița.

Alte evenimente seismice recente în România

Acesta nu este primul cutremur înregistrat în România în ultima perioadă. Pe data de 3 noiembrie, un seism cu magnitudinea de 3,3 grade Richter a avut loc în județul Ialomița. Acesta a fost considerat atipic pentru zona respectivă.

De asemenea, cel mai puternic cutremur din acest an în România s-a produs în luna februarie, în județul Gorj, având o magnitudine de 5,7 grade Richter.

De ce este România predispusă la cutremure?

România se află într-o zonă geografică predispusă la cutremure, iar cauza acestora se găsește în mișcările tectonice ale Plăcii Euroasiatice și ale Plăcii Africane. Interacțiunea dintre aceste două plăci tectonice generează tensionări în scoarța terestră, ceea ce duce la producerea cutremurelor, în special în zona Vrancea.

Potrivit specialiștilor, România se află pe o linie de fractură activă, cunoscută sub numele de Falia Vrancea. Aceasta este responsabilă pentru majoritatea cutremurelor înregistrate în țară.

Este important ca autoritățile și populația să fie conștiente de riscul seismic și să ia măsuri de prevenire și pregătire în cazul producerii unui cutremur. Este recomandat să se respecte normele de construcție antisimică și să se realizeze exerciții periodice de evacuare și protecție împotriva cutremurelor.

Te-ar putea interesa si: