Puterea de cumpărare a românilor în scădere
Datele statistice arată că puterea de cumpărare a românilor este în scădere, situându-se cu 56% sub media europeană. Potrivit unui studiu realizat de GfK Purchasing Power pentru România și Europa 2023, românii ocupă acum locul 33 în ceea ce privește puterea de cumpărare pe cap de locuitor.
Decalajul dintre regiunile bogate și cele sărace
Studiul arată că primele zece județe din top au o putere de cumpărare peste medie, în timp ce celelalte 32 de județe se situează sub media națională. Bucureștiul se află pe primul loc în clasament, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, aproape 98% mai mare decât media națională. În schimb, județul Vaslui înregistrează cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuieli și economii, respectiv 4.010 euro, reprezentând aproximativ 52% din media națională.
Situația în celelalte state europene
În comparație cu restul Europei, puterea de cumpărare a românilor este mult mai redusă. În 2023, puterea de cumpărare a europenilor a crescut cu 5,8% față de anul precedent, ajungând la 17.688 euro. 16 dintre cele 42 de țări examinate se află peste media europeană.
Țările cu cel mai mare venit net sunt Liechtenstein (68.843 euro), Elveția (49.592 euro) și Luxembourg (40.931 euro). La polul opus, Belarus, Kosovo și Ucraina se situează în coada clasamentului european în ceea ce privește puterea de cumpărare. Locuitorii din Ucraina au o putere de cumpărare de doar 2.478 euro pe locuitor.
De menționat în acest clasament sunt și Irlanda, care a urcat patru locuri și se situează la 26.882 euro pe cap de locuitor, precum și Spania, care înregistrează un nivel ușor sub media europeană, respectiv 16.449 euro pe cap de locuitor.