Finanțare biserici de la primării: Decizia deputaților

Finanțare biserici de la primării: Decizia deputaților

author
1 minute, 35 seconds Read

Deputații adoptă un proiect de lege privind finanțarea bisericii de la primării

Deputații au adoptat marți un proiect de lege care prevede acordarea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România. Potrivit acestui proiect, statul român și autoritățile administrației publice locale pot aloca fonduri pentru construirea și repararea sediilor administrative ale protopopiatelor și parohiilor, a cimitirelor, precum și a sediilor unităților de învățământ ale cultelor recunoscute.

Finanțarea bisericii de la bugetele locale

Conform expunerii de motive, bugetele locale pot aloca fonduri pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult care nu au venituri sau au venituri reduse. Aceste fonduri pot fi folosite și pentru constituirea sau repararea lăcașurilor de cult care fac parte din patrimoniul cultural național mobil. De asemenea, banii pot fi utilizați pentru amenajarea și întreținerea muzeelor religioase, precum și pentru clădirile destinate așezămintelor de asistență socială și medicală ale unităților de cult.

Proiectul inițiat de parlamentari UDMR

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii UDMR și a fost susținut de PNL, PSD și minorități. Acesta face parte din categoria legilor ordinare și a fost adoptat de Senat în vara acestui an. Votul Camerei Deputaților a fost decizional, astfel că proiectul urmează să meargă la promulgare.

Armata și Biserica rămân instituțiile cu cea mai mare încredere

Un sondaj recent realizat de INSCOP, la comanda News.ro, a arătat că Armata și Biserica rămân instituțiile în care românii au cea mai mare încredere. Această încredere este similară cu cea de acum 10 ani și este urmată de NATO și UE. În schimb, Guvernul și Parlamentul ocupă ultimele poziții în topul încrederii, cu o cotă considerabil mai scăzută decât acum 10 ani.

Te-ar putea interesa si: