Protecție împotriva hărțuirii online și telefoanelor nocturne

Protecție împotriva hărțuirii online și telefoanelor nocturne

author
2 minutes, 8 seconds Read

Protecție împotriva hărțuirii online și telefoanelor nocturne

Legea extinderii ordinului de protecție a fost adoptată în Senat și aduce beneficii victimelor de hărțuire online și telefoanelor nocturne. Potrivit amendamentului adoptat, agresorul va fi responsabil de plata cheltuielilor. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat importanța acestei legi și a cerut Camerei Deputaților să o adopte într-un termen rezonabil.

Ordinul de protecție acoperă toate categoriile de victime

Potrivit ministrului Justiției, ordinul de protecție va fi emis pentru toate categoriile de victime. Acesta va oferi protecție și pentru cei care sunt hărțuiți online sau primesc telefoane noaptea. Principiul pe care se bazează această lege este că agresorul trebuie să suporte consecințele acțiunilor sale.

Eliminarea cheltuielilor de judecată pentru obținerea ordinului de protecție

În prezent, procedurile legate de emiterea ordinului de protecție implică anumite cheltuieli de judecată, care sunt suportate de stat. Cu toate acestea, ministrul Justiției consideră că aceste cheltuieli ar trebui suportate de către agresor și nu de către victimă sau stat. Parlamentul României a preluat acest amendament și a fost de acord că agresorul trebuie să suporte aceste cheltuieli.

Numărul alarmant al cazurilor de violență domestică

Ministrul Justiției a atras atenția asupra numărului alarmant al cazurilor de violență domestică din România. Potrivit statisticilor, în fiecare zi sunt înregistrate 160 de cazuri de violență domestică. Aceasta include și alte forme de violență, în afara sferei violenței domestice.

Ordine de protecție emise pentru toate categoriile de violență

În primele 9 luni ale anului, au fost emise 9.880 de ordine de protecție provizorii și 9.003 de ordine de protecție la nivel național. Intervențiile în cazurile de violență domestică au însumat 79.442, dintre care 37.417 în mediul urban și 42.025 în mediul rural. Cu toate acestea, există încă femei care nu raportează violența din frică sau din alte motive.

Protecție extinsă pentru toate formele de violență

Prin adoptarea noii legi, ordinul de protecție va putea fi emis pentru toate categoriile de victime și pentru toate formele de violență, nu doar pentru violența domestică. Aceasta include violența psihică, hărțuirea online, amenințările online, publicarea neconsensuală a imaginilor intime, apelurile telefonice multiple în timpul nopții și alte forme de intimidare sau presiune psihică.

Această lege reprezintă un pas important în protejarea victimelor de hărțuire online și telefoanelor nocturne. Adoptarea acesteia va asigura că agresorii vor fi responsabili pentru acțiunile lor și va încuraja victimele să solicite protecție.

Te-ar putea interesa si: