Relansarea proiectului: Centrala hidroelectrică Tarnița – Lăpuștești

Relansarea proiectului: Centrala hidroelectrică Tarnița – Lăpuștești

author
2 minutes, 39 seconds Read

Relansarea proiectului: Centrala hidroelectrică Tarnița – Lăpuștești

Centrala hidroelectrică Tarnița – Lăpuștești, un proiect despre care se vorbește în România de 40 de ani revine în actualitate.

Lansarea în SICAP și începerea procedurii de achiziție

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat lansarea în SICAP și începerea procedurii de achiziție a lucrărilor (proiectare şi execuție la cheie), aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești. Proiectul este prezent în SICAP și se demarează oficial procesul de achiziție a proiectantului care va elabora studiul de fezabilitate. Capacitatea de producție cu acumulare prin pompaj este de până la 1.000 MWh.

Rezolvarea problemelor sistemului energetic

Centrala hidroelectrică Tarnița – Lăpuștești rezolvă mai multe probleme ale sistemului energetic românesc. Prin intermediul acestei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, se poate echilibra sistemul energetic. Producția de energie electrică are loc atunci când apa din lacul de sus trece prin turbine, iar excedentul de producție poate fi stocat prin urcarea apei în lacul de jos, funcționând ca o mare baterie verde.

Costul și durata studiului de fezabilitate

Costul studiului de fezabilitate al hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești este estimat la 3,5 milioane de euro, iar durata acestuia este de maximum 12 luni.

Obiectivele și planurile ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dorește finalizarea studiului de fezabilitate până în toamna anului viitor. El își dorește implicarea unor ofertanți serioși și cu experiență, care să fructifice studiile efectuate până acum. Viziunea sa este ca statul să rămână minoritar în acest proiect, iar partea privată să asigure capitalul necesar și continuitatea proiectului pe o perioadă de 8-10 ani.

Beneficiile și funcțiunile centralei hidroelectrice

Realizarea proiectului centralei hidroelectrice Tarnița – Lăpuștești aduce multiple avantaje și funcțiuni pentru sistemul energetic național. Aceasta contribuie la creșterea gradului de siguranță al sistemului energetic și permite transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf. De asemenea, centrala asigură arbitrajul pieței de energie electrică, rezerva de avarie de scurtă durată, reglajul frecvență-putere și rezerva turnantă, furnizarea de rezervă reactivă și reglarea tensiunii în sistemul energetic. Totodată, centrala permite schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE și repunerea în funcțiune a sistemului energetic în caz de pană de curent. De asemenea, aceasta facilitează implementarea și gestionarea surselor regenerabile de energie electrică.

Contribuția la securitatea energetică

Hidrocentrala Tarnița – Lăpuștești va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare și stocaj, asigurând securitatea energetică a României și a unei părți din Europa Centrală și de Est. Aceasta este o oportunitate importantă în contextul războiului din Ucraina, a crizei energetice europene și a fluctuațiilor necontrolate ale prețurilor la energie.

Procesul transparent de selecție

Ministerul Energiei, prin SAPE S.A., a inițiat un proces transparent și competitiv de selecție pentru studiul de fezabilitate al hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești. Mediu privat este încurajat să participe cu soluții ingenioase și benefice pentru România. Ofertele pot fi depuse până pe 4 decembrie 2023.

Te-ar putea interesa si: