Descoperire antică pe șantierul Drumului Expres A3.

Descoperire antică pe șantierul Drumului Expres A3.

author
1 minute, 40 seconds Read

Descoperire antică pe șantierul Drumului Expres A3

O descoperire impresionantă a fost făcută pe șantierul Drumului Expres A3- Tureni. Două situri arheologice, unul dintre ele datând din secolul al II-lea înainte de Hristos, au fost găsite.

Descoperiri arheologice pe șantierul Drumului Expres A3 – Tureni

Primăria localității Tureni anunță descoperirea a două situri arheologice pe șantierul Drumului Expres A3. Aceste descoperiri arheologice au fost făcute de către arheologii de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei și prezintă o importanță fundamentală pentru înțelegerea continuității antropologice în teritoriile intra-carpatice.

Descoperiri istorice

Pe traseul Drumului Expres A3 – Tureni, în urmă cu trei zile, au fost descoperite două situri arheologice de mare valoare istorică. Primul sit conține așezăminte umane și o lance, datate din secolul al II-lea înainte de Hristos. Al doilea sit conține așezăminte umane, vase de ceramică și gropi de provizii din perioada daco-romană, secolul al II-lea după Hristos. Aceste descoperiri atestă continuitatea locuirii acestor meleaguri de către populații dace și romane pe durata a două secole.

Investigații în curs

În paralel cu entuziasmul stârnit de aceste descoperiri arheologice, Parchetul European a demarat o investigație pentru a verifica modul în care a fost cheltuită suma de peste 1 milion de euro acordată pentru descărcarea arheologică a unui sit aflat în zona de construcție a noii căi ferate Curtici – Simeria, pe Coridorul IV Pan European. În plus, Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara a deschis două dosare penale care vizează posibile infracțiuni de distrugere a sitului arheologic de la Micia.

Siturile romane propuse pentru înscrierea în Lista Monumentelor de Patrimoniu UNESCO

În anul 2016, situl roman de pe teritoriul României, inclusiv cele descoperite în zona Drumului Expres A3 – Tureni, au fost propuse pentru înscrierea lor în Lista Monumentelor de Patrimoniu UNESCO. Aceste situri fac parte din limes-ul dacic, situri „de frontieră” ale Imperiului Roman, care reprezintă o valoare inestimabilă pentru istoria și cultura României.

Te-ar putea interesa si: