Zeci de milioane de euro au fost deja transferate fermierilor! Anunț MADR: banii în conturi!

Zeci de milioane de euro au fost deja transferate fermierilor! Anunț MADR: banii în conturi!

author
1 minute, 42 seconds Read

Zeci de milioane de euro au fost deja transferate fermierilor! Anunț MADR: banii în conturi!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că peste 55 de milioane de euro au început să intre în conturile beneficiarilor din România. Acești bani reprezintă compensarea producătorilor agricoli pentru efectele importurilor ucrainene. Conform unui comunicat recent, MADR a anunțat că fondurile totale se ridică la peste 274 milioane de lei.

Banii ajung în conturile fermierilor până la finalul anului

MADR, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a demarat plata sprijinului de urgență în sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase. Aceasta are o valoare totală de 274.057.212 lei, echivalent a 55.381.013,95 euro. Suma este împărțită între finanțarea europeană nerambursabilă și bugetul de stat.

Aproximativ 30 de milioane de lei provin din Uniunea Europeană, în timp ce restul de peste 25 de milioane de lei provin din bugetul MADR.

Anunțul ministrului Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, a declarat că acest sprijin financiar este acordat fermierilor români din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil. Prin această schemă de compensare, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022.

Sprijinul se acordă pentru suprafețele aferente cererilor unice de plată depuse în anul 2022 pentru culturile de porumb, orz, rapiță și floarea-soarelui. Modul de calcul al sprijinului se bazează pe o valoare de 2 lei pe litru de motorină, reprezentând o cantitate unitară de 78 litri pe hectar.

Plata ajutorului de stat

Conform legislației în vigoare, plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023. Cu toate acestea, APIA depune toate eforturile pentru ca beneficiarii să primească banii în conturile lor în perioada imediat următoare.

Această măsură de sprijin este menită să compenseze producătorii agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Prin acordarea acestui sprijin financiar, MADR își propune să asigure stabilitatea și dezvoltarea sectorului agricol din România.

Te-ar putea interesa si: