Câtă recompensă primim pentru denunțarea fraudelor împotriva statului?

Câtă recompensă primim pentru denunțarea fraudelor împotriva statului?

author
1 minute, 35 seconds Read

Câtă recompensă primim pentru denunțarea fraudelor împotriva statului?

Ministrul de finanțe vrea ca românii să se implice în combaterea evaziunii fiscale. Cei care semnalează anonim fapte ilegale ar putea primi de la jumătatea anului viitor stimulente financiare. Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a declarat că se gândește să ofere un procent din fapta și din contravaloarea faptei de evaziune ca recompensă pentru persoanele care sesizează astfel de infracțiuni. În cazul în care sunt mai mulți avertizori în același dosar de evaziune fiscală, recompensa va fi împărțită în mod egal.

Evaziunea fiscală în România

Această măsură pare a fi inspirată din Statele Unite, unde există un birou al avertizorului înființat acum 20 de ani. Acolo, cei care denunță faptele de corupție primesc până la 30% din valoarea totală a prejudiciului. În urmă cu doi ani, Sebastian Burduja a depus și la noi un proiect similar, care propunea ca denunțătorii să primească până la 30% din valoarea prejudiciului.

Impactul evaziunii fiscale în România

Evaziunea fiscală reprezintă o problemă majoră în România, ajungând la peste 10% din PIB, ceea ce înseamnă aproximativ 160 de miliarde de lei. Doar anul trecut, prejudiciul total al dosarelor de evaziune fiscală a depășit 1 miliard de lei.

Cum poți denunța evaziunea fiscală?

Românii pot semnala online faptele de evaziune fiscală, cum ar fi plata parțială pe cartea de muncă sau absența emiterii facturilor fiscale de către o firmă. Aceste sesizări pot fi făcute anonim, iar persoanele care vor aduce astfel de informații la cunoștința autorităților ar putea fi recompensate financiar.

Ministrul Finanțelor își dorește ca această măsură să fie implementată începând cu jumătatea anului viitor, dar detalii suplimentare privind cuantumul recompensei și procedura de acordare urmează să fie stabilite ulterior.

Te-ar putea interesa si: