Pensii mărite pentru seniori începând cu 2024

Pensii mărite pentru seniori începând cu 2024

author
2 minutes, 58 seconds Read

Pensii mărite pentru seniori începând cu 2024

Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege potrivit căruia cei aproximativ 4,7 milioane de seniori ar urma să primească pensii mărite în baza unei noi formule de calcul. Concret, pensionarii vor fi două majorări în anul electoral 2024.

Legea pensiilor intră la vot în Senat

Legea care aduce completări în ceea ce privește sistemul public de pensii intră la vot în Senat. Decizia a fost luată de Biroul permanent al Senatului. Astfel, proiectul va fi dezbătut inițial în cadrul comisiilor de specialitate.

Reprezentanții Senatului au decis ca legea pensiilor să fie supusă dezbaterilor, precum și votului final, într-o singură zi. Proiectul referitor la sistemul public de pensii a fost adoptat de Guvern la finalul săptămânii trecute.

Impact bugetar consistent

Totuși, noua lege a pensiilor aduce un impact bugetar semnificativ. Potrivit Băncii Mondiale, acesta ar ajunge în anul 2024, după aplicarea măsurilor, la aproape 146,2 miliarde lei, cu peste 30 de miliarde de lei mai mult față de anul în curs.

Totodată, Ministrul Finanțelor consideră că aplicarea acestor majorări în sistemul de pensii va crea o serie de probleme Guvernului. Boloș a precizat că Executivul nu va reuși să identifice sursele de finanțare pentru noua lege a pensiilor.

Pensii mărite din 2024

De la 1 ianuarie, seniorii primesc pensii mărite. Este vorba de faimoasa indexare cu rata inflației, mai precis cu 13,8%. Lucru care s-ar traduce printr-o majorare a punctului de pensie de la 1.785 la 2.032 lei. A doua creștere prevăzută în proiectul de lege ar urma să fie aplicată de la 1 septembrie 2024.

Dacă la prima majorare, cea din 1 ianuarie 2024 lucrurile sunt clare, adică seniorii vor primi pensii mărite, de la 1 septembrie în proiectul de lege sunt prevăzute mai multe amendamente. Amendamente care de altfel vizează, printre altele, modificarea formulei de calcul precum și creșterea vârstei de pensionare.

Astfel, dreptul la pensie nu se poate obține decât după o perioadă de 15 ani de contribuții, dar fără a fi luate în calcul și perioadele necontributive asimilate. Și aici vorbim de studii universitare, stagiul militar, concediile medicale, șomajul, prizonieratul sau detenția politică.

Vârsta de pensionare crește până la 65 de ani pentru femei și bărbați

Un alt aspect care trebuie menționat constă în faptul că până în 20235 pragul de pensionare trebuie egalizat atât pentru femei cât și pentru bărbați. Altfel spus, indiferent de sex, vârsta de pensionare va fi stabilită la 65 de ani.

Premierul Marcel Ciolacu a explicat recent aspectele privind noua legea pensiilor. Fie că vorbim de sursa de finanțare sau alte aspecte care îngreunau parcursul legislativ al proiectului, toate impedimentele au fost clarificate în cadrul Coaliției de guvenare. Prin urmare, proiectul de lege are undă verde pentru a merge la Camera inferioară a Parlamentului și ulterior la Administrația Prezidențială pentru promulgare.

„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie.

Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Te-ar putea interesa si: