Cenzurarea YouTube și Facebook în România: Ce reguli vor fi impuse?

Cenzurarea YouTube și Facebook în România: Ce reguli vor fi impuse?

author
1 minute, 36 seconds Read

Cenzurarea YouTube și Facebook în România: Ce reguli vor fi impuse?

YouTube și Facebook vor fi cenzurate, pe viitor, și în România, a explicat Mircea Toma, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, CNA.

Modificarea legii în conformitate cu Directiva UE

Cenzurarea YouTube și Facebook în România vine în urma modificării legii pentru a transpune o Directivă UE ce extinde reglementările care se aplică pentru TV şi Radio şi asupra spaţiului digital, respectiv platfomele Facebook, YouTube, Instagram, etc.

Rolul CNA în calitate de „trusted partner”

În viitorul apropiat, CNA va deţine o calitate specială, de „trusted partner”, investit cu o încredere mai consistență. Astfel, atunci când CNA reclamă un anumit conţinut, reacția platformelor precum YouTube va fi mai promptă.

Adaptarea normelor de utilizare a legii

Mircea Toma a declarat că se află în plin proces de adaptare a normelor de utilizare a acestei legi, în ceea ce privește legislaţia secundară, Codul audiovizual. Se dorește aplicarea legii și pe diversele platforme folosite frecvent în România, precum Facebook, YouTube și Instagram.

Regulile impuse de platforme

Conform Directivei europene adoptată de lege, platformele au propriile norme și reguli pe care utilizatorii trebuie să le respecte. În cazul nerespectării acestor reguli, materialele pot fi șterse și conturile pot fi desființate.

Datoria de a reclama aparține publicului

Reprezentantul CNA, Mircea Toma, a precizat că datoria de a reclama conținutul este a publicului, în calitate de cetățeni responsabili.

Restricționarea „recomandărilor repetate” pe YouTube

Recent, s-a anunțat o schimbare la YouTube care va deranja mulți utilizatori. Aceasta vizează restricţionarea „recomandărilor repetate” de videoclipuri care ar putea dăuna sănătăţii mintale a adolescenţilor. Această schimbare vine în contextul criticilor autorităților față de metodele folosite de platformele digitale pentru a atrage tinerii.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: