Indemnizații pentru gravide, chiar fără loc de muncă

Indemnizații pentru gravide, chiar fără loc de muncă

author
1 minute, 21 seconds Read

Indemnizații pentru gravide, chiar fără loc de muncă

O nouă lege care a primit semnătura președintelui prevede că se dau indemnizații pentru gravide, chiar dacă acestea nu sunt salariate. Femeile care se asigură la sistemul de sănătate de stat și plătesc contribuția de sănătate vor beneficia de concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Se dau indemnizații pentru gravide

În prezent, legislația concediilor medicale nu permite femeilor care obțin venituri din activități independente, cum sunt persoanele fizice autorizate (PFA), să ceară indemnizație pentru concediul de risc maternal. Printr-o propunere legislativă ce a primit recent semnătura președintelui țării, această situație se schimbă.

După ce propunerea legislativă va fi publicată în Monitorul Oficial, trebuie modificată OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Astfel, femeile care se asigură voluntar la sistemul de sănătate de stat, prin plata contribuției de asigurare socială de sănătate (CASS), pot beneficia de indemnizații de concedii medicale dacă încheie un contract suplimentar în acest sens cu casa de asigurări, conform Avocatnet.ro.

Câți bani primesc gravidele

La fel ca în cazul persoanelor salariate, concediul şi indemnizaţia de risc maternal se va acorda gravidelor care se asigură voluntar fără condiţie de stagiu de asigurare.

Cuantumul indemnizației de risc maternal este de 75% din baza de calcul, care, potrivit modificărilor aduse de către deputați proiectului, „o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare”.

Sursa: Avocatnet.ro

Te-ar putea interesa si: