Modificări Cod Rutier pt pietoni. Riscuri sancțiuni severe

Modificări Cod Rutier pt pietoni. Riscuri sancțiuni severe

author
2 minutes, 33 seconds Read

Modificări Cod Rutier pt pietoni. Riscuri sancțiuni severe

Vor fi schimbări la Codul Rutier pentru pietoni. Aceștia pot lua amendă dacă traversează strada purtând căşti sau dacă se uită în telefon.

Codul Rutier pentru pietoni aduce pe viitor amenzi pentru cei care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi

Codul Rutier pentru pietoni aduce pe viitor amenzi pentru cei care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi, anunță RomâniaTV.

Proiect legislativ cu amenzi drastice

Demnitarii au pregătit un proiect legislativ care prevede amenzi drastice. Astfel, pietonii care traversează privind în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați chiar și cu 435 de lei.

Numărul accidentelor grave implicate pietonii

De exemplu, doar în București, anul trecut, s-au produs peste 80 de accidente grave în care au fost implicați pietoni, iar anul acesta au fost raportate 52 de accidente grave. Cinci persoane au decedat în timp ce traversau pe trecerile de pietoni.

Schimbări la Codul Rutier pentru pietoni

Noile prevederi pentru Codul Rutier au fost depuse la Camera Superioară a Parlamentului, dar trebuie să primească vot favorabil și în Camera Deputaților pentru a fi promulgat.

Modificări importante la Codul Rutier

Printre cele mai importante modificări se numără:

Interzicerea pentru șoferii tineri de a conduce mașini puternice

Interzicerea pentru șoferii tineri de a conduce mașini cu mai mult de 100 de cai putere sau 75 Kw, în cazul mașinilor electrice. Această prevedere ar urma să se aplice tinerilor de până la 21 de ani și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.

Mai multe ore de pregătire pentru obținerea permisului de conducere

Majorarea numărului de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B, de la 20 la 25 de ore, respectiv de la 35 la 45 de ore.

Examinare atestată de o autoritate competentă

Efectuarea examinării pentru obținerea permisului de conducere de către persoane fizice atestate de către o autoritate competentă.

Modificări pentru pietoni, bicicliști și trotinetiști

De asemenea, propunerea legislativă prevede o serie de modificări pentru pietoni, bicicliști și trotinetiști, printre care:

Interzicerea utilizării telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare de texte, foto sau video

Interzicerea utilizării telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare de texte, foto sau video care le pot distrage atenția de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore și luminoase sau indicații ale polițiștilor.

Avertizarea conducătorilor de autovehicule cu privire la prezența radarelor

Obligativitatea poliției rutiere de a avertiza conducătorii de autovehicule în legătură prezența radarelor în trafic.

Conducerea coloanei de vehicule de către polițiști rutieri

Obligativitatea polițiștilor rutieri de a conduce coloana de vehicule în caz de accidente de circulație, calamități naturale, condiții meteorologice nefavorabile sau alte cazuri de forță majoră ce afectează fluenţa sau siguranța circulației.

Te-ar putea interesa si: