Amendă 20.000 lei pentru utilizarea necorespunzătoare a steagului României

Amendă 20.000 lei pentru utilizarea necorespunzătoare a steagului României

author
1 minute, 7 seconds Read

Amendă de 20.000 lei pentru utilizarea necorespunzătoare a steagului României

Propunerea legislativă de amendare a Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României a fost aprobată de Senat și trebuie acum să treacă de votul deputaților. Potrivit acestei propuneri, se dorește instituirea unei amenzi de 20.000 de lei pentru adăugarea de inscripţii şi simboluri ilegale pe steagul României.

Propunere legislativă pentru sancționarea adăugării de inscripţii şi simboluri ilegale pe drapelul României

Potrivit propunerii legislative, modificarea Legii 75/1994 prevede că persoanele care adaugă inscripţii şi simboluri ilegale pe drapelul României, în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare, vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Această modificare a fost adăugată în iunie 2023 la articolul 1, alineatul 3 al legii respective.

Justificarea modificării legii

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, adăugarea de însemne peste culorile naționale ale drapelului României este considerată o abatere gravă de la ordinea publică și trebuie sancționată corespunzător. Scopul acestei modificări este de a descuraja astfel de fapte antisociale prin instituirea unei amenzi de cuantum ridicat.

Dezbateri în Camera Deputaților

Propunerea legislativă de modificare a Legii 75/1994 va fi dezbătută în Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz. Astfel, deputații vor decide dacă această propunere va deveni lege sau nu.

Te-ar putea interesa si: