Bani pentru montarea repartitoarelor. Prolungarea termenului limită

Bani pentru montarea repartitoarelor. Prolungarea termenului limită

author
2 minutes, 46 seconds Read

Bani pentru montarea repartitoarelor. Prolungarea termenului limită

Un proiect de lege depus în Senat prevede acordarea de fonduri pentru montarea repartitoarelor și prelungirea termenului limită pentru achiziționarea acestora. Acest proiect de lege solicită prelungirea termenului limită pentru obligativitatea montării repartitoarelor până la data de 31 decembrie 2024. Aceasta reprezintă deja a doua amânare a termenului.

Se dau bani pentru montarea repartitoarelor

Un proiect de lege inițiat de mai mulți membri ai Partidului Național Liberal (PNL) propune amânarea obligativității montării repartitoarelor de căldură în apartamentele din blocuri. Termenul ar urma să fie prelungit cu un an, până la data de 31 decembrie 2024.

Potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a PNL, inițiatorii proiectului de lege doresc să compenseze costurile achiziției și montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei pe locuință. Beneficiarii acestui ajutor vor fi persoanele care au primit deja carduri de energie, cu ajutorul cărora pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire. Suma acordată poate fi utilizată și pentru acoperirea sumei care depășește subvenția de 750 lei din costul repartitoarelor.

Obligațiile proprietarilor de apartamente

Inițial, conform Legii nr. 196/2021, montarea repartitoarelor de căldură era obligatorie în fiecare apartament până la sfârșitul lunii decembrie 2021.

Însă, în luna octombrie a fost adoptată Ordonanța de Urgență 130/2022, care extindea obligația montării repartitoarelor de căldură în fiecare apartament, inclusiv în blocurile cu sursă centrală de încălzire sau răcire.

Potrivit acestei ordonanțe, în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau răcire, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale până la data de 31 decembrie 2022. Aceasta are scopul de a individualiza consumul de energie pentru încălzire, răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

Conform aceleiași ordonanțe, până în anul 2027, toate repartitoarele și contoarele de costuri pentru energia termică din blocuri trebuie să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate.

Noile repartitoare trebuie să poată fi citite de la distanță

Potrivit expunerii de motive a proiectului de regulament, se stabilesc următoarele:

– Eșalonarea economiilor anuale în perioada 2021-2030, în conformitate cu criteriile indicate în Planul Național Integrat privind energia și schimbările climatice (PNIECC), document elaborat în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și acțiunea pentru climă;

– Contorizarea se aplică consumatorilor finali de gaze naturale, precum și consumatorilor finali de încălzire urbană, termoficare urbană și apă caldă menajeră;

– Repartitoarele de costuri și contoarele de energie termică instalate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență vor trebui modernizate sau înlocuite cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la data de 1 ianuarie 2027, cu excepția cazului în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este eficient din punct de vedere al costurilor.

Aceasta este situația actuală referitoare la montarea repartitoarelor de căldură în apartamentele din blocuri, iar proiectul de lege depus în Senat propune prelungirea termenului limită pentru obligativitatea montării acestora până la sfârșitul anului 2024.

Te-ar putea interesa si: