Noile drepturi ale prosumatorilor: Legea energiei electrice și a gazelor
Amendamentele propuse de senatorul UDMR Antal Lorant pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 au fost votate de cele două camere ale Parlamentului și îi vizează în special pe prosumatori.
Mai multe drepturi pentru prosumatori
La ora actuală numărul de prosumatori este estimat undeva la 80.000, iar producția energie se apropie de 1.000 de MW energie. Trebuie menționat faptul că decontarea facturii pentru gaz se poate face doar în condițiile în care furnizorul energiei electrice și a gazelor naturale este același. Cât despre donarea surplusului, se va putea realiza doar către consumatorii care au același furnizor ca prosumatorul.
Dacă până acum prosumatorii care înregistrau o balanță pozitivă, au avut dreptul la compensare financiară după doi ani, acum cu noile reglementări aduse la Legea Energiei perioada s-a redus până la o lună.
Inițiatoul proiectului legislativ
Inițiatoul proiectului legislativ, senatorul UDMR Antal Lorant, a precizat că obiectiul urmărit constă în creșterea interesului în rândul populației pentru sistemele de energie regenerabilă prin îmbunătățirea sistemului de compensare gestionare a surplusului de energie.
Compensare cantitativă ce este și cum va avea loc procesul de facturare
Una dintre cele mai importante modificări este centrată pe sintagma „compensare cantitativă”. Astfel, în baza Legii energiei modificate, compensarea cantitativă este definită după cum urmează:
„Procesul prin care furnizorul de energie electrică precizează în factura/facturile emise prosumatorului care deţine centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, cantitatea de energie electrică consumată din reţea de către prosumator, cu preţul energiei electrice active prevăzut în contractul de furnizare a energiei electrice încheiat între furnizor şi prosumator, la care se adaugă tarifele şi taxele legal prevăzute şi cantitatea de energie electrică produsă şi livrată de către prosumator la un preţ egal cu preţul energiei electrice active, fără taxe şi tarife, facturând lunar diferenţa”.
Noile praguri de echilibrare a consumului pentru prosumatori
În același registru merită amintită o altă modificare adusă Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Prosumatorii care au o putere instalată de cel mult 900 de kw sunt exonerați de la responsabilitate de echilibrare, modificând pragul anterior de 400 kW. Fie că sunt persoane fizice sau reprezintă entități juridice, prosumatorii care produc până la 900 de kW pot vinde sau stoca energia produsă.
Maximul capacității fotovoltaice atins în România
Maximul capacității fotovoltaice de până acum a fost atins în iunie 2021. Moment la care România a înregistrat o capacitate totală de 1.513 MW, potrivit datelor furnizate de ANRE.