Modificări importante în Codul Rutier: Noi norme pentru șoferii pensionați

Modificări importante în Codul Rutier: Noi norme pentru șoferii pensionați

author
1 minute, 54 seconds Read

Modificări importante în Codul Rutier: Noi norme pentru șoferii pensionați

Modificările propuse în Codul Rutier 2023 aduc schimbări semnificative pentru șoferii pensionați. Un proiect de lege recent pus în dezbaterea senatorilor propune modificarea valabilității permiselor de conducere pentru această categorie de șoferi.

Se majorează valabilitatea permisului de conducere

Potrivit proiectului legislativ, valabilitatea permisului de conducere pentru șoferii cu vârsta de până la 70 de ani se va prelungi. În prezent, aceștia sunt obligați să-și reînnoiască permisul la fiecare 10 ani. Propunerea este de a prelungi valabilitatea acestor documente la 15 ani.

Valabilitatea permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A și B, B1, BE

Extinderea valabilității permiselor de conducere se aplică doar pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici). Această măsură vine în sprijinul șoferilor cu vârsta sub 70 de ani, care vor beneficia de o reînnoire mai rară a permisului, respectiv o vizită medicală mai puțin frecventă.

Reducerea valabilității pentru șoferii trecuți de 70 de ani

Pentru șoferii cu vârsta peste 70 de ani, valabilitatea permisului de conducere pentru categoriile menționate mai sus se va reduce la cinci ani. Acești șoferi vor trebui să-și reînnoiască permisul și să facă vizita medicală la fiecare cinci ani.

Preschimbarea permisului pentru șoferii trecuți de 80 de ani

Proiectul prevede și o prevedere specială pentru șoferii trecuți de 80 de ani. Aceștia vor fi obligați să-și preschimbe permisul de conducere, indiferent de categorie, la fiecare doi ani. Această măsură are ca scop asigurarea siguranței rutiere și prevenirea accidentelor cauzate de starea de sănătate precară a șoferilor în vârstă.

Impactul măsurilor propuse

Inițiatorii proiectului susțin că prelungirea valabilității permiselor de conducere la 15 ani va aduce beneficii aproximativ 3.000.000 de șoferi amatori, care vor economisi bani și timp în procesul de reînnoire a permisului. Pe de altă parte, reducerea perioadei de valabilitate pentru șoferii în vârstă va contribui la scăderea numărului de conducători auto cu probleme de sănătate care pot pune în pericol siguranța rutieră și provoca accidente cu consecințe grave.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: