Starea tezaurului României de la Moscova: declarații Mugur Isărescu

Starea tezaurului României de la Moscova: declarații Mugur Isărescu

author
1 minute, 58 seconds Read

Starea tezaurului României de la Moscova: declarații Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că România are un drept de creanță deplin valabil asupra tezaurului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917. El a menționat că intenționează să organizeze mai multe evenimente pentru a sublinia acest drept, atât la nivel internațional, cât și intern.

România are un drept de creanță deplin valabil

În decembrie 2023, se vor împlini 107 ani de la evacuarea tezaurului României la Moscova. BNR a fost consecventă în prezentarea acestei problematici atât opiniei publice interne, cât și celei externe, începând din 1991. Tezaurul a fost evacuat și apoi sechestrat de Uniunea Sovietică.

Evacuarea tezaurului în timpul războiului

În urma intrării României în război alături de Antanta în august 1916, țara a trebuit să facă față unor situații extrem de dificile pe două fronturi, în Transilvania și la Dunăre. De aceea, Banca Națională a României a luat măsuri pentru a pune la adăpost tezaurul său de aur încă din septembrie 1916.

Eforturile de restituire a tezaurului

Mugur Isărescu a declarat că BNR a făcut eforturi pentru a face cunoscute documentele referitoare la această problemă. Aceste documente sunt originale și se află în dosarul special păstrat în seiful guvernatorului BNR încă din 1922. Cu toate acestea, Rusia a refuzat discuțiile privind restituirea bunurilor aparținând României în repetate rânduri.

Conținutul tezaurului sechestrat

Tezaurul evacuat la Moscova în decembrie 1916 a inclus 1738 de casete cu aurul BNR, valoarea totală fiind de 314,5 milioane lei, și două casete cu bijuteriile Reginei Maria, în valoare de 7 milioane lei. Al doilea transport al tezaurului a avut loc în vara anului 1917, când au fost evacuate și alte valori ale instituțiilor românești. În cele trei vagoane cu valori ale BNR, s-au aflat titluri, efecte, depozite și arhive, precum și parte din depozitele de aur. Valoarea totală a valorilor românești transportate la Moscova în iulie 1917 a fost de 7,5 miliarde lei, iar aurul a reprezentat 575 000 lei.

Totalul aurului depus la Moscova

În total, BNR a depus la Moscova 91,48 tone de aur fin în decembrie 1916 și iulie 1917. Aceste depozite reprezintă tezaurul României sechestrat de ruși în timpul Primului Război Mondial.

Te-ar putea interesa si: