Cum recunoaștem bancnotele originale în România?

Cum recunoaștem bancnotele originale în România?

author
1 minute, 50 seconds Read

Avalanșă de bani falși în România

În ultima perioadă, în România a crescut numărul cazurilor de bancnote false care circulă în magazine. Aceste bancnote, care sunt de fapt utilizate ca recuzită în filme sau în industria de divertisment, au ajuns pe piață și păcălesc milioane de români. Poliția a fost recent sesizată de către câțiva vânzători din București cu privire la această problemă alarmantă.

Cum recunoaștem bancnotele originale?

Pentru a evita căderea în capcana banilor falși, este important să cunoaștem detaliile prin care putem identifica bancnotele originale. Banca Națională a României (BNR) a stabilit o serie de elemente de siguranță pe care le au bancnotele aflate în circulație.

Elementele de siguranță ale bancnotelor românești

Există mai multe caracteristici prin care putem verifica autenticitatea unei bancnote:
– Filigranul: acesta este compus din două componente poziționate în stânga aversului și reprezintă portretul personalității de pe bancnotă și emblema BNR. Filigranul devine vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
– Firul de siguranță: toate bancnotele românești au un fir de siguranță situat în zona centrală, care devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
– Elementul de suprapunere: bancnotele românești au fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate în același loc pe ambele fețe, astfel încât să fie vizibile în întregime atunci când sunt privite prin transparență și luminate din partea opusă privitorului.
– Banda iridescentă: pe reversul bancnotelor românești este imprimată o bandă verticală de culoare transparent aurie, care are înscrisă de șapte ori valoarea nominală.
– Microtextul: toate bancnotele românești au zone imprimate cu caractere foarte mici, care pot fi văzute cu ajutorul unei lupe.
– Imprimarea vizibilă în lumină ultravioletă: pe reversul bancnotelor românești este imprimat un patrulater ce conține valoarea nominală și care devine vizibil numai în lumină ultravioletă.
– Seria și numărul bancnotei: seria și numărul fiecărei bancnote sunt tipărite cu cerneală neagră și se pot vedea de culoare verde în lumină ultravioletă.

Te-ar putea interesa si: