Nivelul scăzut de educație al românilor în Europa

Nivelul scăzut de educație al românilor în Europa

author
1 minute, 45 seconds Read

Nivelul scăzut de educație al românilor în Europa

Statisticile europene arată că nu ne place școala. Românii sunt printre europenii care au cele mai puţine studii și avem astfel cei mai puțini locuitori care reușesc să termine o facultate. Italienii sunt în aceeași situație cu noi, în timp ce locuitorii din Lituania sunt premianții Europei.

Nu ne place școala. Codașii Europei în statistici

Față de alți ani, viața de student nu mai e atât de atractivă pentru tinerii românii. Conform statisticilor, suntem în coada clasamentului european în ceea ce privește numărul de studenți. Nici studiile gratuite, nici admiterea pe baza mediei de la Bacalaureat, și nici măcar opțiunea pentru învățământul la distanță nu mai reușesc să stârnească interesul pentru învățare.

Doar unul din patru români cu vârsta între 25 și 34 de ani a urmat o facultate

În majoritatea regiunilor, doar unul din patru români cu vârsta între 25 și 34 de ani a urmat o facultate. Singurele excepții notabile sunt București și Ilfov, care depășesc statisticile generale. Aici, 54% dintre locuitori au urmat o facultate. De asemenea, femeile ies în evidență în acest context. În ultimii 10 ani, numărul femeilor care au absolvit studii superioare l-a depășit pe cel al bărbaților, înregistrându-se un raport de 1,6 milioane de femei față de 1,3 milioane de bărbați.

Situația în alte țări europene

Situția nu este strălucită nici în țările vecine. O proporție redusă de absolvenți de studii superioare a fost raportată în trei regiuni din Ungaria, două din Bulgaria și chiar în trei din Italia. În medie, în Bulgaria, doar 34% dintre oameni au terminat o facultate, în timp ce în Italia, procentul este doar de 28%.

Europenii cei mai educați se găsesc în Lituania, unde peste 70% dintre locuitori au absolvit o facultate. Un aspect interesant este că, la nivel de regiuni, o zonă din Ungaria se află și în topul celor mai educate regiuni din Europa, conform Observator.

Te-ar putea interesa si: