Universul are doar 6.000 de ani? Creaţioniştii "Pământului tânăr" afirmă acest lucru.

Universul are doar 6.000 de ani? Creaţioniştii „Pământului tânăr” afirmă acest lucru.

author
3 minutes, 4 seconds Read

Universul are doar 6.000 de ani? Creaţioniştii „Pământului tânăr” afirmă acest lucru

Majoritatea oamenilor de știință și cea mai mare parte a lumii acceptă acum teoria evoluției și vârsta stabilită științific a Pământului și a Universului, însă există unii care susțin că Universul are doar 6.000 de ani vechime și a fost creat în doar 6 zile, în conformitate cu o interpretare literală a Genezei 1-11 din Biblie.

42% dintre americani cred în Universul cu vârsta de 10.000 de ani

Potrivit unui sondaj realizat în 2014, aproximativ 42% dintre americani cred că Universul a fost creat cu aproximativ 10.000 de ani în urmă și că toată viața a fost creată în forma ei actuală la acel moment. Această credință este promovată de mișcarea creaționistă modernă „Young Earth”, care are origini în mișcarea adventistă de ziua a șaptea.

Credința într-o creație în 6 zile era larg răspândită în creștinătate până în secolul al XVIII-lea

Până în secolul al XVIII-lea, credința într-o creație a lumii în 6 zile și care avea doar câteva mii de ani vechime era larg răspândită în creștinătate. Primii Părinți ai Bisericii și teologii medievali nu știau nimic despre datarea radiometrică sau formarea rocilor, așa că o vârstă de câteva mii de ani părea rezonabilă pentru epoca Universului.

Descoperirile științifice au pus la îndoială această interpretare

Începând cu secolul al XVIII-lea, oamenii de știință au început să studieze formațiunile geologice și au descoperit că acestea fuseseră așezate lent pe perioade lungi de timp. Acest concept, numit „timp profund”, a fost popularizat de Charles Lyell și a fost acceptat de majoritatea geologilor. Geologii creștini nu vedeau această teorie în conflict cu Biblia.

Creștinismul fundamentalist și respingerea evoluției

Între 1910 și 1915, un grup de creștini evanghelici conservatori a publicat „Fundamentele”, în care au fost expuse ceea ce ei credeau că sunt fundamentele credinței creștine protestante. Acești creștini nu aveau o problemă cu evoluția sau cu „timpul profund”. Cu toate acestea, în anii 1960, negarea „timpului profund” și a evoluției a devenit răspândită în cercurile evanghelice din SUA.

Creșionismul Young Earth devine popular în cercurile evanghelice

După publicarea cărții „The Genesis Flood” în 1961, creaționismul Young Earth a devenit tot mai popular în cercurile evanghelice americane. Această mișcare respinge relatarea științifică a originilor cosmice în favoarea unei interpretări literale a Genezei. În 1982, tinerii creaționiști ai Pământului tânăr au încercat să introducă aceste idei în școli, dar tentativa a fost respinsă ca fiind neconstituțională.

Un tânăr creaționist câștigă o luptă juridică pentru a avea acces la mostre de rocă din Marele Canion

În 2017, un tânăr creaționist al Pământului tânăr a câștigat o luptă juridică cu Serviciul Parcurilor Naționale ale SUA pentru a avea acces la mostre de rocă din Marele Canion. Dr. Andrew Snelling, un geolog, a vrut să găsească dovezi care să susțină credința sa că acest canion a fost format în câteva zile de Potopul lui Noe.

Dezbaterile privind interpretarea literală a Bibliei

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, teologii liberali și alți academicieni au început să pună la îndoială autoritatea biblică și interpretările literale ale Bibliei. Drept răspuns, teologii creștini conservatori au început să pună accent pe interpretările literale ale Bibliei, chiar și atunci când intrau în conflict cu cunoștințele științifice.

Te-ar putea interesa si: