Prețul cărnii de porc în perioada sărbătorilor. Costul unui kilogram

Prețul cărnii de porc în perioada sărbătorilor. Costul unui kilogram

author
1 minute, 33 seconds Read

Prețul cărnii de porc în perioada sărbătorilor

Prețul cărnii de porc va fi mai scumpă în perioada sărbătorilor din 2023, comparativ cu anul trecut sau cu restul acestui an. Potrivit Antena 3 CNN, românii vor plăti între 15-20 de lei, chiar și 25 de lei pentru un kilogram de carne de porc.

Creșterea prețurilor

În comparație cu anul trecut, când prețul unui kilogram de porc în viu era în jur de 12 lei, producătorii anunță creșteri semnificative. RomâniaTV menționează că scumpirea este cauzată în mare parte de facturile la energie și de o anul agricol dezastruos.

Prețurile în perioada sărbătorilor

Unul dintre cele mai consumate alimente în România, carnea de porc, va avea prețuri mult mai mari în perioada următoare, atingând punctul culminant în timpul sărbătorilor de iarnă. Se estimează că prețul pentru un kilogram de carne de porc s-ar putea dubla. În prezent, în supermarketurile din București, prețurile variază între 19 și 29 de lei, dar ar putea ajunge chiar și la 60 de lei.

Măsuri luate de Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a convocat conducerea ANSVSA și structura din cadrul ministerului pentru a lua decizia de a permite valorizarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești și în gospodăriile populației în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, se schimbă decizia adoptată anterior, care interzicea comercializarea porcilor crescuți în curte.

Ministrul Barbu a explicat că Ordinul 130 din 2023 emis de ANSVSA urmează să fie modificat. Acesta permitea românilor să-și crească porcii în gospodăria proprie pentru consum familial, dar nu și pentru comercializare. Acum, prin noua decizie, s-au impus norme de biosecuritate și pentru persoanele fizice, astfel încât porcii crescuți în curte să poată fi valorificați.

Te-ar putea interesa si: