Români: Preferă cash sau card?

Români: Preferă cash sau card?

author
2 minutes, 14 seconds Read

Românii preferă cash sau card? Un raport arată că există un potențial semnificativ de îmbunătățire a gradului de înțelegere a plăților digitale în România

Un raport recent realizat de Mastercard arată că românii utilizează în mod uzual atât numerarul, cât și soluțiile de plată digitale, cum ar fi terminalele POS contactless. Conform Indicelui Plăților Digitale, dezvoltat de Mastercard, nivelul de cunoștințe al consumatorilor români cu privire la metodele de plată digitale este încă în dezvoltare, înregistrând un scor de 55 de puncte din 100.

Cunoștințe limitate despre plățile digitale

Potrivit raportului, mulți consumatori români nu au încredere în soluțiile inovatoare de plată și nu se simt confortabil să le folosească. Aceasta se datorează lipsei de informare și familiaritate cu aceste metode. Generația mai tânără și cu studii superioare este mai deschisă către soluțiile digitale, în timp ce consumatorii mai în vârstă și cu educație pre-universitară preferă soluțiile de plată tradiționale, cum ar fi plata cu cardul la POS și transferul cont-la-cont.

Nivel scăzut de cunoștințe practice

Deși consumatorii români sunt conștienți de măsurile de securitate teoretice, le lipsesc cunoștințele practice despre cum să utilizeze plățile digitale în mod eficient. Raportul arată că schimbarea parolelor sau a codurilor PIN este cea mai cunoscută măsură de securitate, în timp ce măsurile inovatoare, cum ar fi cititorul de amprente sau recunoașterea facială, nu sunt la fel de preferate pentru utilizare.

Diferențe între mediul urban și rural

Raportul evidențiază și diferențele între consumatorii din mediul urban și cei din mediul rural în ceea ce privește cunoștințele despre plățile digitale. Respondenții din mediul urban au obținut rezultate mai bune la întrebările legate de plățile digitale, ceea ce poate fi pus pe seama accesului mai ușor la informație în acest mediu.

România în comparație cu alte țări

În cadrul analizei realizate în patru țări (Austria, Croația, România și Ungaria), România a obținut un scor de 56 din 100 de puncte în Indicele Plăților Digitale. Scorul a fost calculat pe baza punctajelor individuale ale celor trei sub-indici: Infrastructură, Cunoștințe și Utilizare.

Concluzii

Raportul evidențiază faptul că există un potențial semnificativ de îmbunătățire a gradului de înțelegere a plăților digitale în România. Pentru a încuraja utilizarea soluțiilor de plată digitale, este necesară o mai mare informare și educare a consumatorilor, precum și dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru aceste metode de plată.

Te-ar putea interesa si: