Modificare valabilitate permis conducere

Modificare valabilitate permis conducere

author
2 minutes, 0 seconds Read

Modificările privind valabilitatea permisului de conducere

Parlamentarii români au propus o schimbare în privința valabilității permisului de conducere, având în vedere reducerea incidentelor în trafic. Potrivit noilor modificări legislative, perioada de valabilitate a permisului de conducere ar urma să fie majorată de la 10 ani, cât este în prezent, la 15 ani.

Impactul asupra șoferilor în funcție de vârstă

Cu toate acestea, propunerea legislativă aduce vești proaste pentru șoferii în etate. Conform noilor reglementări, persoanele care au vârsta de peste 70 de ani ar trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani. În plus, cei care au trecut de 80 de ani vor fi nevoiți să schimbe actele o dată la doi ani. Această măsură este impusă pentru a asigura o evaluare medicală mai frecventă a acestor șoferi.

Scutiri pentru șoferii sub 70 de ani

În schimb, șoferii cu vârsta sub 70 de ani vor beneficia de scutire de la reînnoirea permisului de conducere timp de zece ani, dacă perioada de valabilitate a documentului va fi prelungită la 15 ani. Această măsură își propune să reducă birocrația și costurile asociate cu reînnoirea frecventă a permiselor de conducere.

Argumentele medicilor pentru modificarea valabilității

Specialiștii din domeniul medical susțin că odată cu înaintarea în vârstă, apar tot felul de afecțiuni care pot afecta capacitatea de a conduce. Evaluarea frecventă a șoferilor în etate este esențială pentru a asigura că aceștia nu suferă de boli care le-ar putea pune în pericol siguranța în trafic. Medicul de familie Daciana Toma afirmă că aceste evaluări sunt necesare pentru a verifica dacă șoferii au anumite afecțiuni și dacă și-au păstrat capacitatea de a conduce în siguranță.

Impactul propunerii asupra incidentelor în trafic

Inițiatorii proiectului susțin că aceste modificări vor contribui la reducerea incidentelor din trafic. Cu toate acestea, datele oficiale arată că doar 6% dintre accidentele din România au implicat șoferi cu vârste peste 70 de ani. Astfel, există opinii diferite cu privire la eficacitatea acestei propuneri legislative.

Aprobarea și publicarea proiectului

Pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, proiectul trebuie mai întâi aprobat de către parlament și ulterior publicat în Monitorul Oficial. Astfel, șoferii români vor trebui să aștepte decizia finală a autorităților în privința schimbărilor propuse privind valabilitatea permisului de conducere.

Te-ar putea interesa si: