Analize medicale gratuite pentru toți românii, fără așteptare

Analize medicale gratuite pentru toți românii, fără așteptare

author
1 minute, 57 seconds Read

Analize medicale gratuite pentru toți românii, fără așteptare

Românii vor putea beneficia de analize medicale gratuite, fără a mai fi nevoiți să aștepte, conform unei declarații făcute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în cadrul unui congres. Aceasta vine în urma alinierii Strategiei României pentru Sănătate la cea Europeană, punându-se accent pe prevenție și oferind astfel mai multe beneficii.

Analize medicale pentru toți românii. Pachetul de servicii s-a reconfigurat

Potrivit statisticilor, unul din cincizeci de români nu beneficiază de servicii medicale primare, ceea ce înseamnă că nu are acces la consultații, trimitere pentru analize sau rețete compensate. Începând cu acest an, pachetul de servicii medicale s-a reconfigurat pentru a pune accent pe prevenție. Astfel, medicul discută cu pacientul despre stilul de viață și îi face recomandări. De asemenea, analizele medicale care nu au fost efectuate într-un an vor putea fi realizate gratuit, fără a fi necesară programarea și fără liste de așteptare la laboratoare.

Cătălina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS, a declarat pentru Antena 3: „Din acest an, pachetul de servicii medicale s-a reconfigurat un pic, punându-se mai mare accent pe prevenție. Medicul discută cu dumneavoastră despre stilul de viață, vă face recomandări. Analize medicale pe care dacă nu le-ați făcut în anul acela, aveți dreptul la ele gratuit și cel mai important, fără liste de așteptare la laboratoare”.

700 de localități din România nu au medic de familie

În plus, există date care arată că 700 de localități din România nu dispun de un medic de familie. Această situație face ca accesul la îngrijirea medicală să fie dificil pentru locuitorii acestor zone. Cu toate acestea, conform Fundației Crucea Alb Galbenă, românii au dreptul la 90 de zile de îngrijire pe an, gratuit din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Despre acest lucru, Măriuca Ivan a declarat: „Nici medicii nu se omoară să spună asta oamenilor. Să îi îndrume. Mergeți și cereți-vă drepturile”. Astfel, este important ca pacienții să cunoască și să solicite aceste beneficii pentru a avea acces la servicii medicale de calitate.

Te-ar putea interesa si: