Reportaj impresionant despre un jurnalist român în Berlin, în aprilie 1939, înaintea celui de-al doilea război mondial - Secretele Istoriei... de Lovendal

Reportaj impresionant despre un jurnalist român în Berlin, în aprilie 1939, înaintea celui de-al doilea război mondial – Secretele Istoriei… de Lovendal

author
2 minutes, 36 seconds Read

Reportaj impresionant despre un jurnalist român în Berlin înaintea celui de-al doilea război mondial

În aprilie 1939, un jurnalist român a ajuns în capitala Germaniei, Berlin, pentru a transmite un reportaj impresionant despre atmosfera din orașul care se pregătea pentru cel de-al doilea război mondial. În acest reportaj, jurnalistul oferă o imagine detaliată a vieții din Berlin în perioada de dinaintea războiului.

Orașul care muncește

Jurnalistul începe reportajul povestind despre atmosfera de muncă din Berlin. El menționează că încă de la sosire, amfitrionii i-au prezentat un oraș plin de activitate. Germanii sunt cunoscuți pentru munca lor asiduă și acest lucru se reflectă în atmosfera din capitala lor. Jurnalistul a făcut o plimbare pe marile bulevarde ale orașului și a avut ocazia să survoleze Berlinul cu unul dintre cele gigantice aerocare, care au oferit o panoramă detaliată a orașului.

Economie și muncă

Berlinul este prezentat ca un oraș în care se văd cele mai multe automobile cu trei roți și cele mai încărcate camioane din lume. Acest lucru sugerează că poporul german este econom și muncitor. Jurnalistul remarcă că circulația în oraș dezvăluie obiceiurile și deprinderile locale. În timp ce limuzinele și automobilele din Paris vorbesc despre bogăția unei țări, tricicletele cu motor din Berlin și camioanele pline cu diverse bunuri demonstrează muncă și inteligență.

Arhitectură și planificare urbană

Jurnalistul observă că înălțimea clădirilor etajate s-a impus în Berlin. Acest lucru a fost necesar pentru aprovizionarea unei populații de patru milioane și jumătate de locuitori. Soluțiile ingenioase ale circulației etajate au permis un flux eficient al bunurilor în oraș.

Regimul alimentar

Jurnalistul menționează faptul că doar membrii partidului național-socialist sau ai Armatei beneficiază de protecție în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente. Aceștia primesc bonuri care le permit să cumpere anumite cantități de unt, cafea, lapte, etc. Restul populației nu are aceste privilegii, iar jurnalistul se întreabă de ce în alte părți ale lumii există abundență de pâine și unt.

Sentimentele populației față de război

Jurnalistul discută și despre sentimentele populației față de război. Oamenii pe care i-a întâlnit în Berlin au trăit deja experiența războiului și, în ciuda acestui fapt, nu sunt entuziasmați de o nouă conflagrație. Ei cred că există posibilități de înțelegere în Europa, după ce problemele primordiale vor fi rezolvate, cu condiția ca nimeni din exterior să nu se amestece.

Viața activă din Berlin

Jurnalistul descrie viața din Berlin ca fiind activă și plină de lucrări publice. Orașul este un șantier în sine, iar munca este ieftină, având în vedere numărul mare de brațe disponibile. Cu toate acestea, problema principală rămâne aprovizionarea cu hrană și materii prime.

Aceste informații oferite de jurnalistul român reprezintă o perspectivă interesantă asupra Berlinului dinaintea celui de-al doilea război mondial și contribuie la înțelegerea atmosferei și a vieții din acea perioadă.

Te-ar putea interesa si: