Roboții preiau controlul: Joburile care dispar în era AI.

Roboții preiau controlul: Joburile care dispar în era AI.

author
3 minutes, 7 seconds Read

Roboții preiau controlul: Joburile care dispar în era AI

Roboții ne lasă fără muncă. Un expert în inteligență artificială a afirmat că roboții vor face ca cinci roluri profesionale să devină inutile într-un viitor nu foarte îndepărtat. Este doar o „chestiune de timp” până când „mii de roboți” vor începe să facă o diferența.

Multe cariere vor fi înlocuite de inteligența artificială

La începutul acestui an, nouă dintre cei mai avansați roboți umanoizi au luat cuvântul la un summit privind inteligența artificială de la Geneva și au afirmat că doresc să lucreze „alături de oameni”, mai degrabă decât să le preia rolurile profesionale.

Ei au anunțat, de asemenea, că va fi doar o „chestiune de timp” până când „mii de roboți” vor începe să facă o diferență în lume.

Cu toate acestea, odată cu apariția ChatGPT, a roboților autonomi de livrare, a taxiurilor fără șofer și a apelurilor telefonice robotizate cu inteligență artificială, este ușor de imaginat că multe cariere vor fi înlocuite de inteligența artificială, potrivit ladbible.com.

Interesant este faptul că un raport al McKinsey Global Institute a afirmat că, până în 2030, până la 30% din orele de muncă prestate în prezent în economia americană ar putea fi automatizate.

Roboții ne lasă fără muncă

Renumitul specialist în inteligență artificială Mark Minevich pare să creadă în această statistică și afirmă că roboții vor prelua în curând locurile de muncă „fizice sau bazate pe cunoștințe previzibile” de la oameni.

Vorbind pentru The U.S. Sun, Minevich – care tocmai a lansat o nouă carte pe această temă, intitulată Our Planet Powered by AI – a declarat: „Pentru a evita să fim înlocuiți de AI, cheia este ca oamenii să se concentreze pe dezvoltarea celor mai înnăscute capacități ale noastre – creativitate, inteligență emoțională, flexibilitate și gândire strategică.

Locurile de muncă care presupun idearea, relaționarea cu oamenii și luarea de decizii complexe vor fi cele mai greu de reprodus de AI”, a spus Minevich.

De asemenea, el a afirmat că, în prezent, inteligența artificială este „adânc” în algoritmi de învățare și că unii dintre ei „egalează sau depășesc” deja performanțele umane.

Minevich crede că roboții vor prelua în curând cinci roluri profesionale diferite.

Locurile de muncă ”vizate” de roboți

Explicându-și teoria, el a spus: „Locurile de muncă despre care cred că sunt cele mai expuse riscului de a fi înlocuite de inteligența artificială în următorii ani sunt casieriile, telemarketerii, șoferii de camion, contabilii și funcționarii de contabilitate și radiologii.”

Explicându-și gândurile, Minevich a spus că casierii angajați de supermarketuri și centre comerciale sunt „vulnerabili”, deoarece companii precum Amazon au investit în magazine automatizate și „valorifică viziunea computerizată”.

„Telemarketingul este copt pentru a fi perturbat prin inteligența artificială conversațională și chatbots care pot fi persuasivi”, a continuat el înainte de a susține că șoferii de camion vor fi a treia victimă a tsunami-ului de inteligență artificială.

„Conducerea camioanelor se va confrunta cu o bulversare majoră odată cu apariția vehiculelor autonome, amenințând milioane de locuri de muncă la nivel global”, a mai spus el.

Continuând să explice de ce munca de contabil va deveni o carieră de domeniul trecutului, Minevich a explicat „Rolurile de contabilitate și de ținere a evidenței contabile constau în sarcini repetitive de date de care se vor ocupa în curând algoritmii”.

Inovatorul crede, de asemenea, că locurile de muncă „specializate”, cum ar fi radiologia, ar putea fi înlocuite în curând de inteligența artificială.

Te-ar putea interesa si: