Închisoare pentru traficanții de droguri, aprobată de Senat

Închisoare pentru traficanții de droguri, aprobată de Senat

author
2 minutes, 19 seconds Read

Închisoare pentru traficanții de droguri, aprobată de Senat

Senatul a aprobat o lege care prevede închisoare cu executare pentru traficanții de droguri. Această lege, cunoscută sub numele de „Legea 2 Mai”, a fost inițiată de parlamentarii PNL în urma accidentului provocat de șoferul drogat Vlad Pascu, în care au murit doi tineri. Aceasta urmează să fie supusă votului deputaților.

47% dintre traficanții de droguri condamnați în 2022 au primit închisoare cu suspendare

Potrivit datelor, în anul 2022, 47% dintre traficanții de droguri condamnați au primit pedepse cu suspendare. Aceasta înseamnă că acești infractori nu au fost închiși efectiv, ci doar au fost eliberați condiționat. Actul normativ adoptat acum prevede ca traficanții de droguri să fie condamnați la închisoare cu executare, fără posibilitatea suspendării pedepselor.

Producția și traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din UE

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că producția și traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din UE. Aceasta a salutat adoptarea legii care va asigura că traficanții de droguri de mare risc vor sta în închisoare. Printre drogurile de mare risc se numără cocaina, heroina, ecstasy, fentanyl și oxicodona. Aceste substanțe distrug vieți și trebuie să fie combătute cu fermitate.

810 traficanți de droguri au fost condamnați în 2022

Potrivit datelor prezentate de ministrul Justiției, pe parcursul anului 2022, 810 inculpați au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de trafic de droguri, fie că a fost vorba de trafic intern sau internațional. Dintre aceștia, 402 au primit pedepse cu executare în regim de detenție, în timp ce pentru 379 de persoane (47% dintre traficanții de droguri) instanțele au pronunțat hotărâri de condamnare cu suspendarea executării pedepsei.

Creșterea pedepselor pentru operațiunile cu produse psihoactive

Legea adoptată prevede și creșterea pedepselor pentru anumite fapte de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Astfel, pedepsele vor fi majorate de la 2-7 ani la 3-10 ani, conform Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Această lege vine în contextul în care numărul dosarelor legate de droguri a crescut semnificativ în ultimii ani. Numai în primele 10 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 10.780 de dosare având ca obiect drogurile, față de 8.484 în aceeași perioadă a anului anterior.

Concluzie

Adoptarea acestei legi reprezintă un pas important în combaterea traficului de droguri și asigurarea că traficanții de droguri de mare risc vor fi pedepsiți cu închisoarea cu executare. Cu toate acestea, bătălia împotriva drogurilor este departe de a fi câștigată și este nevoie de acțiuni pe toate planurile, de la prevenție la pedeapsă.

Te-ar putea interesa si: