Secrete din spatele demiterii / demisiei liderilor ChatGPT?

Secrete din spatele demiterii / demisiei liderilor ChatGPT?

author
2 minutes, 15 seconds Read

Secrete din spatele demiterii / demisiei liderilor ChatGPT?

Sam Altman, creatorul chatbot-ului ChatGPT și fost conducător al companiei de inteligență artificială OpenAI, a fost îndepărtat de către consiliul companiei, conform unor informații îngrijorătoare din domeniul tehnologic. Acesta a contribuit la lansarea companiei OpenAI, iar demiterea sa a fost anunțată de președintele și co-fondatorul OpenAI, Greg Brockman. În urma acestei decizii, Brockman și-a dat și el demisia de la companie. OpenAI, o organizație non-profit înființată în 2015, a suferit o restructurare în 2019 și acum beneficiază de sprijin financiar din partea Microsoft, care a investit miliarde de dolari în această companie.

Motivul real al demiterii?

Cu toate acestea, motivele plecării celor doi lideri ai ChatGPT par să ascundă ceva mai sinistru. Chatbot-urile, în special ChatGPT, au fost acuzate că pot genera texte bazate pe „teorii ale conspirației” și chiar informații complet false. Aceste acuzații au fost susținute de cercetători în domeniul dezinformării și de publicații precum The Guardian. Situațiile create de chatbot-uri au generat îngrijorări cu privire la impactul negativ pe care inteligența artificială l-ar putea avea asupra societății și a democrației.

Elon Musk și opoziția față de inteligența artificială

Un aspect interesant în această poveste este poziția lui Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă. În martie 2023, acesta a inițiat o scrisoare deschisă prin care cerea o pauză urgentă a cercetărilor în domeniul inteligenței artificiale, subliniind riscurile pe care le implică pentru umanitate. Această acțiune a generat întrebări cu privire la motivele lui Musk și la cunoștințele pe care le-ar avea în acest domeniu. Mai mult decât atât, este de remarcat că în 2019, când se afla în spatele OpenAI, Musk susținea crearea modelului de inteligență artificială GPT-2, considerată deja „prea puternică” pentru publicul larg.

Concluzie

În concluzie, demiterea lui Sam Altman și demisia lui Greg Brockman din cadrul OpenAI au ridicat multe semne de întrebare în ceea ce privește direcția și impactul inteligenței artificiale asupra societății. Acuzațiile referitoare la generarea de texte false și teorii ale conspirației de către chatbot-uri precum ChatGPT au stârnit îngrijorare în rândul cercetătorilor și al publicului larg. În plus, poziția lui Elon Musk, care a susținut și criticat în același timp dezvoltarea inteligenței artificiale, adaugă un element de mister în această poveste. Este clar că discuțiile și preocupările legate de impactul inteligenței artificiale vor continua și că este nevoie de reglementări și controale pentru a asigura o utilizare responsabilă a acestei tehnologii.

Te-ar putea interesa si: