Corpul de Control verifică Bojdeuca lui Creangă

Corpul de Control verifică Bojdeuca lui Creangă

author
2 minutes, 8 seconds Read

Corpul de Control verifică Bojdeuca lui Creangă

Corpul de Control merge la Bojdeuca lui Creangă. Ministerul Culturii vrea să afle cum au apărut prize și încălzire în pereți. Ministrul Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității emiterii avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric.

Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției

Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției. Ministerul Culturii a transmis un comunicat de presă în care anunță că va solicita opinia acestor instituții după finalizarea lucrărilor de reabilitare la Bojdeuca lui Ion Creangă.

Lucrările de reabilitare au fost finalizate, dar stârnesc controverse

Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat că lucrările de reabilitare la Bojdeuca lui Ion Creangă au fost finalizate. Cu toate acestea, anunțul a stârnit controverse și mesaje de revoltă din partea oamenilor, care consideră că casa memorială a scriitorului este de nerecunoscut.

Informații despre proiectul de restaurare

Conform documentației disponibile în SEAP, proiectul de restaurare al Muzeului „Ion Creangă” urmărește valorificarea monumentului de patrimoniu istoric. Lucrările au vizat restaurarea, amenajarea și dotarea celor două clădiri, precum și a incintei muzeului. Ultima intervenție majoră asupra monumentului a avut loc în anul 1984, iar în anul 1985 muzeul a fost redeschis publicului.

Istoria Bojdeucii lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România, situată în cartierul Ţicău din Iași. Casa a fost locuită de scriitor între anii 1872 și 1889 și a devenit muzeu în anul 1918. Aici au pășit pragul său personalități precum Mihai Eminescu, bun prieten cu Creangă.

Reacția președintelui Consiliului Județean Iași

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, susține că restaurarea Bojdeucii s-a realizat cu mijloace adecvate și că scopul a fost de a stopa procesul de deteriorare și de a păstra semnificația culturală a muzeului. Acesta a declarat că restaurarea patrimoniului cultural din județul Iași se face cu simț de răspundere.

Verificări privind legalitatea intervenției

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de Control verificarea legalității emiterii avizului pentru intervenția realizată asupra Bojdeucii lui Creangă. Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi și ele implicate în evaluarea calității intervenției.

Te-ar putea interesa si: