Fechet: Despre sistemul garanție-returnare al PET-urilor în România

Fechet: Despre sistemul garanție-returnare al PET-urilor în România

author
2 minutes, 39 seconds Read

Ministrul Mediului anunță despre sistemul garanție-returnare al PET-urilor în România

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat miercuri despre implementarea sistemului de garanție-returnare a ambalajelor PET în România. Potrivit acestuia, românii nu trebuie să mai strângă acum PET-uri fără garanție, deoarece acestea nu vor aduce cei 50 de bani. Vor fi acceptate doar ambalaje pentru care s-a plătit garanția și care fac parte din sistemul garanție-returnare.

Sistemul va fi lansat în 30 noiembrie

Guvernul a decis să implementeze acest sistem astfel încât la fiecare băutură cumpărată din magazine, se va reține o garanție, pe care românii o vor primi înapoi dacă returnează ambalajele. Lansarea oficială a sistemului de garanție-returnare va avea loc în data de 30 noiembrie. Astfel, începând cu data de 1 decembrie, românii vor avea posibilitatea să își recupereze cei 50 de bani plătiți inițial.

Românii nu trebuie să mai strângă PET-uri

Ministrul Fechet a subliniat că vor fi deduse doar ambalaje pentru care s-a plătit garanția și care fac parte din sistemul garanție-returnare. Celelalte PET-uri și dozele vechi nu vor fi plătite și nu vor avea nicio valoare. Astfel, PET-urile adunate până acum în cămări și balcoane nu vor putea fi schimbate în bani.

„Astăzi nu există niciun motiv pentru care românii să mai strângă PET-uri în balcon, deoarece niciun ambalaj SGR fără garanție nu va genera cei 50 de bani. La mașinile automate de returnare a ambalajelor vom duce doar ambalaje pentru care s-a plătit garanția și care fac parte din sistemul garanție-returnare. Din acest motiv, acele PET-uri vechi, dozele de aluminiu și orice altceva ar putea fi strâns astăzi sau adunat în cămară sau pe balcon ar trebui să fie duse la punctele de colectare, deoarece nu vor avea nicio valoare în ceea ce privește cei 50 de bani, respectiv garanția SGR”, a declarat Mircea Fechet într-o conferință de presă.

Garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată

Ministrul a precizat că se va reține o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată. Această sumă va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. Sistemul de garanție-returnare va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni până la supermarketuri.

Infrastructura de preluare a deșeurilor va fi organizată prin RetuRo

Cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale și apoi vor fi direcționate către reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată prin operatorul unic de sistem numit RetuRo, similar cu alte state în care acest sistem funcționează deja.

Astfel, prin implementarea sistemului de garanție-returnare a ambalajelor PET, se urmărește creșterea ratei de reciclare și reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Românii vor avea posibilitatea să își recupereze suma de 50 de bani plătită inițial și să contribuie la protejarea mediului prin returnarea ambalajelor utilizate.

Te-ar putea interesa si: