Pensiile în pericol! Sistemul riscă nesustenabilitate.

author
1 minute, 11 seconds Read

Pensiile în pericol! Sistemul riscă nesustenabilitate.

Sistemul de pensii din România se confruntă cu probleme majore, iar expertii avertizeaza ca acesta ar putea deveni nesustenabil. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, atrage atentia asupra declinului demografic care afecteaza sistemul de pensii.

Două majorări ale pensiilor în anul 2024

Anul viitor, legea pensiilor impune doua majorari ale pensiilor, la 1 ianuarie si la 1 septembrie. Impactul bugetar al acestor majorari este estimat la 14 miliarde de lei, o suma considerabila care trebuie alocata pentru sustinerea sistemului de pensii. Pana la sfarsitul anului 2024, statul va trebui sa gaseasca aproximativ 55 de miliarde de lei pentru a plati pensiile majorate.

Guvernul strânge cureaua

In contextul acestor probleme, Guvernul a luat masuri pentru a strânge cureaua si a face fata cheltuielilor crescute cu pensiile. Se lucreaza la recalcularea pensiilor, astfel incat cei cu pensii mai mici sa primeasca sumele meritate. Cu toate acestea, aceste masuri nu sunt suficiente pentru a acoperi deficitul bugetar si pentru a asigura o finantare sustenabila a sistemului de pensii.

Probleme cu plata pensiilor

Guvnernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizeaza ca declinul demografic ar putea afecta sistemul public de pensii. Datele Institutului National de Statistica (INS) confirma aceasta situatie alarmanta, aratand ca Romania a inregistrat o scadere a populatiei de 4 milioane de persoane in ultimii 30 de ani. Aceasta tendinta descendenta a populatiei pune in pericol sustenabilitatea sistemului de pensii si impune luarea unor masuri urgente pentru a face fata acestei provocari.

Te-ar putea interesa si: