Costul pensiei anticipate conform noii legi a pensiilor.

Costul pensiei anticipate conform noii legi a pensiilor.

author
2 minutes, 14 seconds Read

Costul pensiei anticipate conform noii legi a pensiilor

Proiectul noii legi a pensiilor, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, aduce cu sine schimbări importante în ceea ce privește pensia anticipată. Astfel, stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România. Cu toate acestea, o întrebare rămâne în mintea tuturor: câți bani vei pierde la pensionarea anticipată?

Stagiul minim și complet de cotizare

Potrivit proiectului, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați. De asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani. Cu toate acestea, începând cu anul 2035, femeile vor trebui să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani, la fel ca bărbații.

Câți bani vei pierde la pensionarea anticipată

În ceea ce privește pensia anticipată, proiectul prevede un sistem de penalizare, în funcție de perioada care ar fi rămas până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Astfel, persoanele care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și cele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în aceeași anexă, vor putea beneficia de pensia anticipată.

Este important de menționat că la stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Cuantumul pensiei anticipate

Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. În acest sens, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de această lege sau de alte acte normative.

Concluzii

Proiectul noii legi a pensiilor aduce schimbări semnificative în ceea ce privește pensia anticipată. Cu toate că stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, stagiul complet de cotizare crește la 35 de ani. Persoanele care doresc să beneficieze de pensia anticipată vor trebui să îndeplinească anumite condiții și vor suporta o penalizare în funcție de perioada rămasă până la vârsta standard de pensionare. Este important pentru cetățeni să fie informați și să înțeleagă noile prevederi ale legii, astfel încât să poată lua decizii corecte în privința pensiei lor viitoare.

Te-ar putea interesa si: