Consiliul Național Secuiesc în Parlament și în afacerile europene: Dorința maghiarilor de autonomie, arborarea steagului și promovarea simbolurilor.

Consiliul Național Secuiesc în Parlament și în afacerile europene: Dorința maghiarilor de autonomie, arborarea steagului și promovarea simbolurilor.

author
1 minute, 50 seconds Read

Consiliul Național Secuiesc (CNS) va fi reprezentat în Parlamentul României și în afacerile europene de delegați care vor avea responsabilitatea promovării simbolurilor secuiești, arborării steagului și susținerii autonomiei. Aceasta este solicitarea făcută de CNS, care a adoptat o declarație privind Regiunea Autonomă Maghiară, opunându-se modificărilor făcute asupra granițelor regiunii și desființării acesteia în urmă cu zeci de ani.

Deputatul József Kulcsár-Terza a fost ales în funcția de delegat din partea CNS în Parlamentul României. El va reprezenta obiectivele CNS în fața legislativului român și va înainta proiecte de legi, inclusiv statutul de autonomie elaborat de CNS. Mandatul său se va desfășura pe durata mandatului parlamentar.

Zsolt Szilágyi, vicepreședintele Alianței pentru o Europă Liberă, a fost numit în funcția de însărcinat pentru afaceri europene. El va avea responsabilitatea de a stabili și menține contacte cu politicieni, organizații, mișcări regionale și lideri ai comunităților autonome din UE. Mandatul său, precum și cel al însărcinatului cu afaceri și al responsabilului pentru simbolurile secuiești, este de patru ani.

Noua funcție de însărcinat cu afaceri a fost creată de CNS, iar aceasta va fi îndeplinită de Zoltán Gazda, președintele Consiliului Secuiesc din județul Covasna. El va avea sarcini administrative în cadrul CNS.

Edith Bíró, președinta Consiliului Secuiesc din Odorheiu Secuiesc, va fi responsabilă cu promovarea simbolurilor secuiești. Ea va avea sarcina de a iniția arborarea steagului secuiesc în întreg Ținutul Secuiesc și va organiza evenimente în care vor fi folosite simbolurile secuiești.

Adunarea Delegaților CNS a adoptat și o declarație de principiu privind Regiunea Autonomă Maghiară, exprimând protestul față de modificările și desființarea acestei regiuni în urmă cu zeci de ani.

Aceste numiri și decizii ale CNS reflectă dorința maghiarilor de autonomie și promovarea simbolurilor secuiești. CNS va fi reprezentat atât în Parlamentul României, cât și în afacerile europene, având delegați care vor susține interesele comunității secuiești și vor lupta pentru autonomie.

Te-ar putea interesa si: