Acuzații DNA: Vaccinuri pandemie 1 mld euro, nejustificate

Acuzații DNA: Vaccinuri pandemie 1 mld euro, nejustificate

author
2 minutes, 26 seconds Read

Acuzații DNA: Vaccinuri pandemie 1 mld euro, nejustificate

Acuzațiile DNA la adresa lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

27 de volume de acuzații

Cum se apără cei acuzați

Acuzațiile Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la adresa fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au ieșit la iveală în urma cererii instituției de ridicare a imunității celor trei persoane către Senat și Președinție. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu în legătură cu achizițiile de vaccinuri în timpul pandemiei de COVID-19, iar prejudiciul estimat se ridică la un miliard de euro.

DNA a solicitat Senatului și Președinției ridicarea imunității lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, toți trei fiind membri ai USR la momentul comiterii faptelor. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în legătură cu achizițiile de vaccinuri din perioada pandemiei. Potrivit DNA, prejudiciul depășește suma de un miliard de euro.

Conform DNA, Comisia Europeană a lansat în iunie 2020 o strategie privind achiziționarea vaccinurilor împotriva COVID-19, prin care se propunea o abordare centralizată pentru achiziționarea de vaccinuri în numele statelor membre. Statele membre aveau posibilitatea să utilizeze o clauză de „opt-out”, prin care să nu solicite anumite vaccinuri și să nu suporte costurile aferente.

Procurorii investighează modul în care persoane din Guvernul României ar fi contractat un număr mai mare de doze de vaccin decât era necesar, fără a prezenta documente sau analize care să justifice achizițiile. În timp ce numărul de persoane eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane, doi dintre cei trei acuzați ar fi contractat și plătit pentru un număr suplimentar de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de peste 1 miliard de euro.

DNA a transmis referatul cauzei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și dosarul de urmărire penală, compus din 27 de volume. Dosarul penal a fost deschis în septembrie 2021 și urmărește modalitatea de achiziționare a vaccinurilor anti-COVID19 în perioada pandemiei.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat că ancheta DNA privind achizițiile de vaccinuri este bine-venită, deoarece consideră că România a comandat vaccinuri într-un mod irațional. Florin Cîțu a afirmat că semnarea contractelor pentru achiziționarea de vaccinuri a fost responsabilitatea ministrului Sănătății, iar el și ceilalți acuzați au semnat doar în numele României. Cîțu a menționat că Vlad Voiculescu a semnat pentru un vaccin care nu a fost aprobat niciodată.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: