Cocaină adusă de furtună pe plajă în Constanța

Cocaină adusă de furtună pe plajă în Constanța

author
2 minutes, 33 seconds Read

Cocaină adusă de furtună pe plajă în Constanța

Un pachet conținând cocaină a fost adus de o furtună pe o plajă din Constanța. Descoperirea a avut loc marți, 21 noiembrie, la orele prânzului. Potrivit unor surse, pachetul cântărește aproximativ un kilogram și pare a fi din lotul „Grimm Brothers” 2019, când o barcă a traficanților s-a scufundat în largul Mării Negre.

Operația „Grimm Brothers”

Procurorii DIICOT au denumit operația „Grimm Brothers” cazul în care a fost investigată o grupare implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă, până în apele teritoriale românești. Această grupare se ocupa cu eșuarea pachetelor de cocaină pe plajele Mării Negre și în Delta Dunării, în martie-aprilie 2019.

La acest caz au contribuit autoritățile antidrog din România, DEA (Agenția de combatere a traficului de droguri din Statele Unite), Europol și Interpol. În total, 16 persoane – cetățeni libanezi, brazilieni, români, sârbi, spanioli și ucraineni – au fost trimise în judecată pentru aceste activități ilegale.

Detalii despre caz

Anchetatorii au descoperit că la începutul anului 2019, membri ai Balkan Cartel l-au contactat pe un cetățean libanez cu reședința în Brazilia, cunoscut sub numele de „Sheikul”, care conducea o rețea criminală specializată în colectarea și transportul de cocaină din Bolivia, Peru și Columbia. Aceștia i-au propus să cumpere și să transporte spre Europa, prin România, trei tone de cocaină cu o concentrație deosebit de ridicată.

Astfel, pe 9 februarie 2019, cele trei tone de cocaină au fost încărcate într-o navă sub pavilion al Insulelor Marshall, în Brazilia, și au pornit spre Constanța. În România, inculpații au achiziționat două bărci de viteză și un autoturism de teren, iar în zona Deltei Dunării au închiriat șase autoturisme și două pensiuni pentru a desfășura operațiuni de recuperare a cocainei din apele teritoriale ale României și aducerea acesteia pe uscat cu cele două bărci achiziționate.

Operațiunea de recuperare a fost întreruptă atunci când una dintre bărci, care conținea aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf. Gheorghe, județul Tulcea. Autoritățile au fost alertate și au demarat investigațiile în acest sens.

Anchetatorii vor stabili proveniența pachetului găsit pe plajă

La data de 20 noiembrie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 1 Poliție au fost sesizați cu privire la găsirea unui pachet cu o substanță albă, susceptibilă a avea efecte psihoactive, sigilat într-o folie de plastic transparentă, pe o plajă din municipiul Constanța. Pachetul a fost preluat de DIICOT și de polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța pentru continuarea cercetărilor.

Aceasta este o descoperire importantă în cadrul operației „Grimm Brothers”, iar anchetatorii vor încerca să stabilească proveniența acestui pachet și să identifice persoanele implicate în traficul de droguri.

Te-ar putea interesa si: