Arhanghelul Samael comparat cu Satana: Rolul său ca Distrugător, Secerator și Antihrist - Almeea

Arhanghelul Samael comparat cu Satana: Rolul său ca Distrugător, Secerator și Antihrist – Almeea

author
2 minutes, 51 seconds Read

Arhanghelul Samael comparat cu Satana: Rolul său ca Distrugător, Secerator și Antihrist – Almeea

În iudaism, există o ierarhie specifică a îngerilor, iar arhanghelii sunt considerați cei mai puternici dintre ei. Unul dintre acești arhangheli este Samael, a cărui semnificație a numelui său este „veninul lui Dumnezeu”. Samael este adesea comparat cu Satana și este cunoscut pentru rolul său ca distrugător, secerător și antihrist.

Legendele despre arhanghelul Samael

Samael este asociat în legende cu imaginea unui secerător cu coasă și este considerat un înger distrugător. Cu toate acestea, el nu este doar un înger al morții, ci și un acuzator și seducător. Există legende care spun că Samael a fost cel care i-a acuzat pe israeliți de idolatrie și i-a condamnat la moarte când au fugit din Egipt cu Moise. Scopul său este de a testa omenirea și de a-i scoate în evidență pe cei pacatoși și nepocăiți, astfel încât Dumnezeu să-i poată judeca în mod corespunzător.

Samael în contextul biblic

În scripturile biblice timpurii, termenul „Satana” nu desemna o singură ființă, ci era folosit pentru a descrie orice adversar al lui Dumnezeu. Cu timpul, acest termen a fost asociat cu un înger specific, extrem de loial, care acționa în conformitate cu poruncile lui Dumnezeu și descoperea relele oamenilor pentru a-i acuza. Astfel, în cele din urmă, definiția lui Satana a devenit sinonimă cu cea a lui Samael, arhanghelul morții.

Samael – Distrugătorul, Seceratorul și Antihristul

Samael este cunoscut sub diferite nume, precum Distrugătorul, Îngerul distrugător, Seceratorul și Antihristul. Deși noțiunea modernă de Antihrist este asociată cu „opunerea față de Hristos”, în scripturi el are un rol mai complex. Mesia ar trebui să aducă nu doar viața, ci și sfârșitul morții în sine, inclusiv conceptul acesteia. Fără distrugerea finală, îngerul morții nu își îndeplinește scopul și este anihilat. Astfel, Samael devine Antihrist.

Rolul de seducător al lui Samael

Samael joacă un rol critic ca seducător. El este văzut adesea ca o entitate duală, fiind considerat în același timp bun și rău. El este loial cuvântului lui Dumnezeu și își îndeplinește poruncile fără ezitare. De exemplu, se spune că Samael a plantat Pomul Cunoașterii și s-a transformat în șarpe pentru a ispiti pe Adam și Eva să guste din fructul acestuia. În momentul în care credința lui Avraam a fost testată de Dumnezeu și i s-a cerut să-și sacrifice fiul, Samael a fost acela care le-a șoptit să nu asculte. Samael este împuternicit de Dumnezeu să ispășească oamenii, astfel încât judecata lor să fie mai simplă.

Mihail și Samael – două fețe ale aceleiași monede

Samael este considerat diavolul, iar contrapartea sa este arhanghelul Mihail, al cărui nume înseamnă „Cel care este ca Dumnezeu”. Rolul lui Mihail este de a apăra umanitatea în fața acuzațiilor aduse de Samael. Aceștia lucrează ca două fețe ale aceleiași monede, în care Dumnezeu îi judecă pe oameni prin acțiunile lor și acționează în conformitate. Cei care ascultă sunt protejați de Mihail, în timp ce cei care nu ascultă sunt lăsați în mâinile lui Samael pentru a fi distruși.

Te-ar putea interesa si: