Prețul cărnii de sărbători în contextul creșterii salariilor.

Prețul cărnii de sărbători în contextul creșterii salariilor.

author
2 minutes, 29 seconds Read

Prețul cărnii de sărbători în contextul creșterii salariilor

Patronatele din industria alimentară asigură că prețul cărnii de sărbători nu va crește, chiar în contextul creșterii salariilor. Într-un interviu exclusiv acordat pentru Mediaflux, Sorin Minea, președintele Romalimenta, a declarat că vânzările din acest an vor scădea față de cele de anul trecut.

Ce se întâmplă cu prețul cărnii de sărbători

Românii sunt speriați de majorările de prețuri din ultimul an și se gândesc cu groază la ce-i așteaptă la finalul lunii decembrie și la masa de Crăciun. Totuși, patronatele din industria alimentară dau asigurări că prețurile nu vor crește la finalul anului. Sorin Minea explică că pot exista doar variații foarte mici în prețuri și că de obicei există discount-uri de sărbători. El subliniază că cei care anunță scumpiri la carnea de porc sunt cei care vând porcul la marginea drumului sau pe internet.

Proiecții privind vânzările

În ceea ce privește vânzările, acestea nu sunt așteptate să crească mai mult decât anul trecut, deoarece tot anul a fost mai prost pentru producători. Sorin Minea afirmă că este exclus să avem vânzări mai mari față de anul trecut și că cifrele oficiale indică o scădere de 50% a vânzărilor comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, în perioada sărbătorilor, vânzările sunt întotdeauna mai bune.

Influența creșterii salariilor asupra costului produselor

Sorin Minea avertizează că creșterea salariului minim ar putea duce la scumpirea cărnii și a produselor din carne. Această majorare se va reflecta în costurile cu forța de muncă a producătorilor. El menționează că prețurile au fost constante până acum, dar cu creșterea salariilor s-ar putea să asistăm la majorări de prețuri. Măsurile fiscale impuse afectează bugetul producătorilor cu 500 de lei în plus la stat pentru fiecare angajat, fără ca aceștia să primească nimic în mână. Acești bani trebuie să fie luați de undeva, ceea ce poate duce la creșteri de prețuri sau la scăderea calității produselor.

Preferințele consumatorilor români

Un studiu realizat de compania de cercetare de piață Nielsen arată că peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 49% dintre ei includ carnea în meniul zilnic. Tinerii în vârstă de 18-24 de ani preferă carnea de pui, în timp ce 72% dintre persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani consumă mai mult carne de porc. Există și o categorie importantă de consumatori care preferă carnea de vită, care este considerată o carne superioară și mai scumpă decât celelalte două. Aproape 70% dintre români obișnuiesc să cumpere carne proaspătă.

Te-ar putea interesa si: