Cererea Germaniei: Acceptați România și Bulgaria în Schengen
Germania a solicitat statelor Uniunii Europene să accepte aderarea României și Bulgariei în zona Schengen. Cu toate că Romania îndeplinește toate criteriile necesare, aderarea sa este împiedicată de Austria, iar Olanda are, de asemenea, rezerve față de Bulgaria. Ambele țări își propun să adere la Schengen până la sfârșitul anului, dar nu există semne că acest lucru s-ar putea întâmpla curând.
Este rândul țărilor din Schengen să se țină de cuvânt
Ministrul german de externe, Annalena Berbock, a declarat într-o conferință de presă comună cu omologul său bulgar, Maria Gabriel, că Bulgaria și România au muncit din greu pentru a îndeplini cerințele de aderare la Schengen și acum este rândul țărilor din Schengen să-și respecte promisiunile și să accepte cele două țări. Acest apel vine în contextul în care Austria a impus un veto asupra aderării celor două state balcanice, legând această decizie de necesitatea unei reforme cuprinzătoare a spațiului Schengen, asupra căreia nu există încă un acord.
Reacția României și a Bulgariei
România a luat în considerare diverse măsuri împotriva poziției Austriei, inclusiv posibilitatea ca Bulgaria și România să fie despărțite în drumul lor spre aderarea la Schengen. Premierul Marcel Ciolacu a sugerat chiar că Austria ar trebui să ia în considerare ieșirea din Schengen și că Partidul Popular European ar trebui să excludă partidul cancelarului austriac Karl Nehammer.
Sprijinul acordat Ucrainei de către Bulgaria
Ministrul german de externe a recunoscut sprijinul acordat de Bulgaria Ucrainei și a apreciat solidaritatea demonstrată de această țară. Bulgaria se numără printre țările care continuă să mențină coridorul ucrainean de export de cereale, alături de Grecia și România.
Germania susține extinderea Uniunii Europene
Annalena Berbock a declarat că Germania susține eforturile și reformele făcute de țările candidate la Uniunea Europeană, precum Ucraina, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord și alte țări din Balcanii de Vest. Germania vede și apreciază progresele înregistrate de aceste țări și sprijină extinderea Uniunii Europene în această direcție.