Condițiile pentru ridicarea mai ușoară a mașinilor de pe domeniul public.

Condițiile pentru ridicarea mai ușoară a mașinilor de pe domeniul public.

author
1 minute, 48 seconds Read

Condițiile pentru ridicarea mai ușoară a mașinilor de pe domeniul public

Un proiect de lege propune ca mașinile de pe domeniul public să fie ridicate mai ușor. Este vorba despre vehiculele care au inspecția tehnică periodică (ITP) expirată de cel puțin șase luni și nu au o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) valabilă. Acestea se consideră automat abandonate și se ridică rapid de autorități.

Mașinile de pe domeniul public vor fi ridicate mai ușor

Proiectul pus în dezbatere în Senat are ca scop modificarea Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, va redefini noțiunea de vehicul abandonat.

Astfel, vehicul abandonat va fi considerat “vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat de 6 luni şi care este neasigurat pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie”, conform Avocatnet.ro.

Cu alte cuvinte, vehiculele parcate pe domeniul public ce nu au ITP valabil de peste șase luni și nici asigurare RCA valabilă vor fi considerate abandonate.

Ce prevede legea în vigoare

Conform legii aflate acum în vigoare, se consideră vehicul abandonat un autoturim aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Pe de altă parte însă, prin noi norme metodologice aplicabile vehiculelor fără stăpân și vehiculelor abandonate, apărute astă-primăvară, s-a stabilit că aspectele avute în vedere atunci când se apreciază că un vehicul este fără stăpân sau abandonat sunt legate de starea fizică sau situația juridică a vehiculului, inclusiv dacă au sau nu RCA sau ITP valabile.

Te-ar putea interesa si: