FT: Serviciile secrete israeliene cunoșteau raportul ce prevestea raidul sângeros al Hamas în Gaza!

FT: Serviciile secrete israeliene cunoșteau raportul ce prevestea raidul sângeros al Hamas în Gaza!

author
2 minutes, 13 seconds Read

Serviciile secrete israeliene cunoșteau raportul ce prevestea raidul sângeros al Hamas în Gaza!

Un raport detaliat trimis de soldați israelieni de rang inferior avertizase ofițerii serviciilor secrete israeliene cu privire la un atac mortal al Hamas în Gaza. Cu toate acestea, un ofițer superior al serviciilor de informații militare israeliene a respins acest avertisment, considerându-l un „scenariu imaginar”. Această informație a fost dezvăluită de două persoane familiare cu discuțiile, conform Financial Times.

Atacul Hamas din Israel putea fi evitat

Conform sursei citate, soldații de la granița Israelului cu Gaza au trimis un raport detaliat prin intermediul unui sistem de comunicații securizat. Acest raport conținea avertismente specifice, inclusiv faptul că Hamas se antrena pentru a arunca în aer posturi de frontieră și pentru a prelua kibbutzim-uri. Cu toate acestea, ofițerul de informații de cel mai înalt rang a respins acest raport, considerându-l un „scenariu imaginar”.

Nu a fost luată nicio măsură după raportul privind atacul Hamas venit din Gaza

Potrivit informațiilor, nu au fost luate măsuri în urma raportului privind atacul Hamas. Televiziunea publică israeliană, KAN, a relatat detalii despre un avertisment similar trimis de soldați de rang inferior superiorilor lor. Avertismentul includea posibilitatea ca un avion să fie doborât și ca Hamas să își ridice steagurile deasupra teritoriului israelian. Eșecul Israelului de a preveni acest atac este considerat cel mai mare eșec al serviciilor de informații de la războiul din 1973.

Avertismentele, respinse pentru că au venit de la soldați de rang inferior

Conform surselor citate, avertismentele au fost respinse nu doar pentru că au venit de la soldați de rang inferior, ci și pentru că guvernul israelian avea încredere că a ținut Hamas sub control prin blocadă, bombardamente și ajutoare. Cu toate acestea, atacul s-a produs în același mod prezis în raport, cu două kibbutzim-uri atacate și utilizarea rachetelor pentru a distrage atenția armatei israeliene.

Rezultatele atacului Hamas

Atacul Hamas din 7 octombrie a dus la moartea mai multor femei soldat și răpirea unui număr necunoscut de soldați. Bombardamentele aeriene și invazia ulterioară a Israelului în Gaza au dus la moartea a cel puțin 13.000 de persoane, inclusiv femei și copii, și au provocat o criză umanitară în enclava blocată.

Acord provizoriu pentru eliberarea de ostatici

Un acord provizoriu a fost încheiat pentru eliberarea a 50 de ostatici civili din Gaza în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene. Acest acord a fost mediat de Qatar și a început împreună cu o încetare a focului de patru zile.

Te-ar putea interesa si: