Vouchere de până la 5 salarii minime pentru românii - Anunțul Alinei Gorghiu

Vouchere de până la 5 salarii minime pentru românii – Anunțul Alinei Gorghiu

author
2 minutes, 10 seconds Read

Vouchere de până la 5 salarii minime pentru victimele infracțiunilor

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că se vor acorda vouchere de până la 5 salarii minime pe economie pentru victimele infracțiunilor. Această măsură are scopul de a sprijini financiar persoanele afectate de infracțiuni și de a le ajuta să facă față nevoilor urgente.

Cum vor putea fi folosite voucherele

Potrivit Ministerului Justiției, voucherelor vor putea fi folosite pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor. Acestea vor putea fi utilizate în diverse situații, cum ar fi tratamente medicale de urgență, reparații ale locuinței sau alte cheltuieli necesare pentru refacerea sau menținerea stării de bine a victimelor.

Cine va beneficia de aceste vouchere

Conform declarațiilor Alinei Gorghiu, vor putea beneficia de aceste vouchere victimele unor infracțiuni precum tentativa la infracțiunile de omor și omor calificat, vătămarea corporală, infracțiune intenționată cu vătămarea corporală a victimei, violul, actul sexual cu un minor, agresiunea sexuală, terorism și orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență.

Cum se va realiza acordarea voucherelor

Potrivit procedurii, victima trebuie să transmită instanței cererea de acordare a voucherului și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente. Instanța va analiza cererea și va stabili cuantumul voucherului. Decizia instanței va fi comunicată atât victimei, cât și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care va emite voucherul cu datele de identitate ale victimei și îl va alimenta cu suma stabilită. Victima va primi voucherul pe baza unui proces-verbal.

Avans din compensația financiară

Ministrul Gorghiu a mai adăugat că, în cazul în care victima se află într-o situație financiară precară, aceasta poate solicita un avans din compensația financiară. Avansul poate fi de până la 10 salarii brute de bază și are rolul de a ajuta victima să facă față cheltuielilor imediate.

Instituțiile implicate în distribuirea voucherelor

Printre instituțiile care vor fi implicate în distribuirea voucherelor se numără Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. Aceste instituții vor juca un rol important în asigurarea faptului că voucherelor ajung la victimele care au nevoie de sprijin financiar în urma unor infracțiuni.
Această inițiativă a Ministerului Justiției vine în sprijinul victimelor infracțiunilor și are scopul de a le oferi un sprijin financiar în momentele dificile. Acordarea voucherelor va contribui la asigurarea nevoilor urgente ale victimelor și la facilitarea procesului de recuperare după un incident traumatizant.

Te-ar putea interesa si: