Bugetul 2024, subiect de dezacord în Coaliție: PNL solicită fonduri suplimentare pentru investiții, Ciolacu exclude majorarea salariilor demnitarilor.

Bugetul 2024, subiect de dezacord în Coaliție: PNL solicită fonduri suplimentare pentru investiții, Ciolacu exclude majorarea salariilor demnitarilor.

author
2 minutes, 3 seconds Read

Bugetul 2024, subiect de dezacord în Coaliție: PNL solicită fonduri suplimentare pentru investiții, Ciolacu exclude majorarea salariilor demnitarilor

Bugetul pe anul 2024 a devenit subiectul unor dispute în cadrul Coaliției de guvernare. Partidul Național Liberal (PNL) a cerut Ministerului Finanțelor să aloce fonduri suplimentare pentru investiții, în timp ce liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a exclus posibilitatea majorării salariilor demnitarilor.

Liberalii solicită deblocarea investițiilor

Liberalii au avut o zi plină ieri, duminică 10 decembrie, când au cerut Ministerului Finanțelor să modifice Legea Bugetului de stat pentru a debloca investițiile publice și a achita facturile restante până la sfârșitul acestui an. Cu toate acestea, ministrul de Finanțe a avertizat că atingerea țintei de deficit este pusă în pericol în aceste condiții.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat că măsurile fiscale aplicate de Guvern au adus un plus de 3 miliarde la Buget. Acesta a asigurat că primăriile și Consiliile Județene vor primi sumele necesare pentru Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului. De asemenea, Ministerul Dezvoltării va beneficia în 2024 de un buget cu 60% mai mare decât cel din 2023.

Dezbatere în Coaliție cu privire la Legea Bugetului de stat 2024

Surse politice au dezvăluit că Ministerului Finanțelor i s-a cerut să introducă în Legea Bugetului pe 2024 soluții pentru finanțarea proiectelor prevăzute în programul ”Anghel Saligny” astfel încât facturile restante să fie achitate până la finalul acestui an. Constructorii, amenințând că vor opri lucrările, au solicitat ca plățile pentru investițiile publice să fie prioritare.

Marcel Boloș a asigurat colegii liberali că bugetul Ministerului Dezvoltării alocat în 2024 va fi mai mare cu 60% față de anul curent. Bugetul urmează să fie votat de Parlament înainte de Crăciun.

Ciolacu respinge majorarea salariilor demnitarilor

Pe de altă parte, pe masa Ministerului Finanțelor se află un proiect de lege care prevede majorarea salariilor demnitarilor cu 5%. Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întors din vizita de lucru din SUA și a respins categoric această propunere.

„Este exclusă majorarea salariilor demnitarilor cu 5%. Va rămâne doar majorarea salariilor funcționarilor publici cu 5%”, a declarat Ciolacu, conform unor surse participante la discuții.

Liderul PSD a anunțat, de asemenea, că Legea Bugetului de Stat pentru anul viitor va fi făcută publică astăzi.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: