Noi obligații pentru proprietarii de apartamente în România!

Noi obligații pentru proprietarii de apartamente în România!

author
1 minute, 40 seconds Read

Noi obligații pentru proprietarii de apartamente în România!

Legea Asociațiilor: drepturi și îndatoriri pentru locatari

Proprietarii de apartamente au obligația să respecte prevederile din Legea Asociațiilor întrucât conține reguli care trebuie să guverneze viața în comun. Printre altele, actul normativ reglementează și cheltuielile pe care trebuie să le suporte proprietarul unui apartament.

Astfel, proprietarii apartamentelor au obligația să-și plătească cheltuielile cu întreținerea la care se adaugă și costurile necesare pentru administrarea spațiilor comune. Legea asociațiilor de proprietari precizează în termeni clari cheltuielile care-i revin fiecărui proprietar. Cuantumul este stabilit în funcție de numărul persoanelor care locuiesc în apartamentul respectiv.

Reguli de conviețuire

Proprietarii sau chiriașii au dreptul de a participa activ în luarea deciziilor importante. Totodată, fiecare asociație trebuie să funcționeze în baza unui regulament intern, respectat de toată lumea.

Regulamentul stabilește clar intervalul orar în care pot fi efectuate activitățile care pot deranja restul locatarilor precum și modalitatea în care sunt reglementate spațiile comune. O altă prevedere destul de controversată reglementează situațiile în care reprezentanții asociației de locatari pot intra în locuința unui proprietar.

Legea asociațiilor: reglementări controversate

Actul normativ stabilește că proprietarii apartamentelor au obligația să permită accesul atunci când se fac inspecții periodice, reparații sau se înlocuiesc elemente care sunt parte a proprietății comune. Dar, asociația de locatari trebuie să emită un preaviz de 5 zile înainte de a solicita accesul în apartament.

„Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spațiul său al unui delegat al asociației, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună”, prevede legea asociațiilor de proprietari.

Membrii asociației de locatari pot solicita accesul atunci când se impune revizia conductelor sistemului de încălzire centralizată, potrivit evz.ro.

Te-ar putea interesa si: