Atenție la etichete: Semnificația inscripției DOR

Atenție la etichete: Semnificația inscripției DOR

author
1 minute, 54 seconds Read

Atenție la etichete: Semnificația inscripției DOR

O nouă denumire pentru articolele fabricate în România este „DOR” – De Origine România, conform unei legi recent adoptate, ce are ca scop promovarea alimentelor autohtone. Totuși, etichetarea nu este obligatorie și poate fi aplicată doar la alegerea producătorului, care trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii pentru acest scop.

Atenție la etichetele produselor. Ce înseamnă inscripția DOR și cine o poate folosi

Pentru a beneficia de eticheta DOR, aceste mezeluri trebuie să îndeplinească mai multe criterii. În primul rând, materia primă trebuie să aibă origine românească, mai precis, carnea trebuie să provină de la animale crescute pe teritoriul țării. În plus, procesarea trebuie să aibă loc exclusiv în România. Un cozonac poate primi logo-ul DOR doar dacă făina din care este confecționat provine de la cereale cultivate în România, iar laptele și ouăle sunt provenite de la animale crescute local. Chiar și nucile trebuie să aibă origine românească. Ingrediente precum stafidele, zahărul sau esențele, dacă nu sunt autohtone, nu pot reprezenta mai mult de 25% din totalul ingredientelor.

La începutul anului viitor ar trebui să vedem şi primele produse cu eticheta DOR

Până atunci, cine vrea să aibă logo-ul pe produse, trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii pentru a obține un certificat în acest sens. Proiectele de promovare a produselor românești au câștigat tot mai multă atenție în ultima perioadă. Astfel, „E vorba de o schemă voluntară. Ajută la promovarea produselor românești la raft”, a declarat Aurel Simion, secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii.

Proiecte de promovare a produselor românești

În ultima perioadă au apărut mai multe proiecte care au propus tot felul de însemne pentru alimente. În aprilie, actualul premier spunea că vânzătorii trebuie să fie obligați să semnaleze cu tricolorul produsele românești. În luna mai, a fost propus proiectul adoptat astăzi care introduce eticheta DOR pentru produsele fabricate în România. În iunie, a apărut ideea etichetării cărnii românești. În plus, există o etichetă și pentru alimentele care conțin făină de gândaci, lăcuste sau greieri.

Te-ar putea interesa si: