De ce pinguinii dorm atât de mult?

De ce pinguinii dorm atât de mult?

author
2 minutes, 42 seconds Read

De ce pinguinii dorm atât de mult?

Pinguinii sunt cunoscuți pentru obiceiul lor de a dormi mult timp pe zi. O cercetare recentă efectuată de Centrul de Cercetări Neuroștiințifice din Lyon, Franța, a analizat acest fenomen și a descoperit motivele din spatele acestui comportament.

Ce au descoperit cercetătorii despre somnul pinguinilor

Cercetătorii au studiat pinguinii de pe insula King George din Antarctica și au observat că aceste animale dorm de peste 10.000 de ori pe zi. Această perioadă de somn este necesară pentru ca pinguinii să se odihnească și să își păstreze atenția asupra cuiburilor, pentru a proteja ouăle și puii de prădători.

Studiul a implicat monitorizarea somnului a 14 pinguini care incubau ouă într-o colonie. Cercetătorii au folosit electroencefalograme (EEG) pentru a analiza activitatea cerebrală în timpul somnului, electromiograme (EMG) pentru a înregistra activitatea musculară a gâtului, iar mișcările corpului și postura au fost observate prin intermediul accelerometriei și senzorului de presiune.

Rezultatele studiului au arătat că somnul pinguinilor este fragmentat și se desfășoară în diverse poziții, ceea ce sugerează o stare de alertă constantă împotriva prădătorilor. Această fragmentare a somnului este asociată cu procesele fiziologice ale reproducerii și necesitatea de a proteja cuiburile de pinguinii invadatori.

De ce pinguinii dorm fragmentat?

Unul dintre motivele pentru care pinguinii dorm fragmentat este faptul că trebuie să își protejeze ouăle și puii de prădători. Păsările răpitoare numite skua sunt cunoscute pentru faptul că fură ouăle depuse la marginea coloniei de pinguini. Deoarece unul dintre părinți este plecat în căutare de hrană pentru câteva zile, celălalt părinte trebuie să se asigure că ouăle sau puii sunt în siguranță. Astfel, acesta se confruntă cu provocări în ceea ce privește momentele potrivite pentru odihnă.

Pentru a face față acestor provocări, pinguinii au dezvoltat un sistem de odihnă fragmentat pe parcursul întregii zile, fără a intra într-un somn profund. Studiul a arătat că aceste păsări au mii de microsomnuri de doar patru secunde, ceea ce este „fără precedent, chiar și în rândul pinguinilor”, conform cercetătorilor.

Importanța somnului în rândul animalelor

Somnul este esențial pentru toate organismele vii, dar poate face aceste animale vulnerabile în fața prădătorilor. Cu toate acestea, studiile anterioare au demonstrat că există animale care dorm foarte puțin și nu suferă consecințe negative în ceea ce privește performanța cognitivă atunci când sunt treze și active. De exemplu, elefanții africani dorm în picioare timp de aproximativ două ore pe zi.

Rezultatele cercetării sugerează că microsomnul nu este dăunător pentru toate organismele vii. Pinguinii au dezvoltat acest sistem de somn fragmentat din nevoia de a-și proteja descendenții și de a rămâne vigilenți în fața prădătorilor.

Această cercetare aduce o contribuție importantă la înțelegerea comportamentului pinguinilor și a nevoilor lor de somn. Studiul demonstrează că animalele pot adapta modul lor de somn pentru a face față unor condiții specifice și pentru a-și asigura supraviețuirea speciei.

Te-ar putea interesa si: