ANM anunță Cod portocaliu și Cod galben de viscol. Vremea se înrăutățește rapid, iar în Capitală se așteaptă ninsori

ANM anunță Cod portocaliu și Cod galben de viscol. Vremea se înrăutățește rapid, iar în Capitală se așteaptă ninsori

author
2 minutes, 12 seconds Read

ANM anunță Cod portocaliu și Cod galben de viscol. Vremea se înrăutățește rapid, iar în Capitală se așteaptă ninsori

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment privind vremea nefavorabilă în România, anunțând un Cod portocaliu și un Cod galben de viscol. Se preconizează o răcire accelerată a vremii și transformarea ploii în ninsoare. În sudul și sud-estul țării sunt așteptate ploi, în timp ce în restul teritoriului va ninge. În București se anunță că va ninge.

Ninsorile cuprind România

ANM a emis un Cod galben pentru intervalul 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00. Acesta avertizează asupra intensificării vântului, viscolului și precipitațiilor însemnate cantitativ.

Astfel, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, precum și în sudul și estul Transilvaniei se vor înregistra precipitații sub formă de ninsoare la munte, în timp ce în restul zonelor va ploua. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, ninsorile vor deveni predominante. Cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp, iar vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…75 km/h, fiind posibile intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.

Un Cod portocaliu de precipitații abundente

ANM a emis și un Cod portocaliu pentru intervalul 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00. Acesta avertizează asupra precipitațiilor abundente în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța. Se estimează acumulări de apă de 50…60 l/mp și izolat chiar 70 l/mp.

Avertisment privind viscolul

Pe lângă Codul portocaliu și Codul galben, ANM a emis și un avertisment privind viscolul în anumite zone. Un alt cod portocaliu de viscol este valabil pentru intervalul 26 noiembrie, ora 02:00 – 26 noiembrie, ora 16:00.

În această perioadă, județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău vor fi afectate de ninsori și viscol. Vântul va avea intensificări susținute, cu rafale în general de 85…90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. În Carpații Meridionali și de Curbură se vor înregistra intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90…110 km/h, ninsoare și viscol, vizibilitatea fiind redusă sub 50 m.

Prognoza pentru București

În București, sâmbătă, se anunță o zi mohorâtă cu precipitații abundente. Temperaturile vor scădea simțitor, iar ploua va aduna aproximativ 15 litri de apă pe metru pătrat. În noaptea de sâmbătă spre duminică, temperaturile vor deveni negative, astfel că este posibil ca pe șosele să se formeze gheață în dimineața de duminică.

Te-ar putea interesa si: